Gå til hovedindhold

Symptomer og træning efter attak i benet

Spørgsmål

Jeg havde et attak for halvandet år siden, og derefter er mit højre ben blevet svagt. Jeg kan nu kun gå 3 km i højt tempo, uden jeg kan mærke noget i benet. Men efter præcis 3 km bliver højre ben træt, og jeg kan næsten ikke længere løfte benet op, og foden kommer til at "klaske" ned i jorden. Er det en dropfod?

Jeg kan ikke finde ud af, om det er hoftebøjeren eller bare nerven der får musklen til at trættes? Jeg styrketræner, cykler og går de tre km jeg kan hver dag. Det bliver ikke bedre. Kan jeg træne det op?

Svar

Det lyder som om, du efter de 3 km oplever udtrætning af benet, eller man kan sige, at der er ikke mere ”strøm” til benet. Attakket har påvirket nerveforsyningen til benet, og det er derfor du ”mister” muskelkraften efter 3 km. Du vil muligvis kunne gå længere, hvis du tager en pause, når du bliver træt. F.eks. hvis det er muligt for dig at sætte dig ned i 5 minutter, vil du ofte kunne restituere noget, så du kan gå igen. Nok ikke 3 km men bedre end inden pausen.

Hvor i benet dine symptomer er, kan være svært for mig at svare på. Ofte vil man ved kraftnedsættelse i benet opleve, at en eller flere af disse muskler bliver svage: hoftebøjeren (som fører benet frem), hasemusklen (som bøjer knæet) eller tibialis anterior (som løfter foden). Hvis foden klasker ned i jorden, er det ofte fodløfteren og dermed en dropfod. Hvis fodens muskler har normal styrke, vil man kunne løfte forfoden og tæerne fri af underlaget og sætte foden kontrolleret ned igen, men ved dropfoden kan man ikke holde igen, og dermed kommer lyden imod underlaget.

Jeg vil dog anbefale dig, at booke en tid hos en fysioterapeut, og få testet din muskelstyrke i benet, så du får vished for styrken i de forskellige muskler. Derudfra vil du i samråd med fysioterapeuten kunne lave et målrettet trænings program ift. styrke, smidighed og balance. Hvorvidt du kan træne det op kan være svært at svare på, men da det er 1 ½ år siden dit attak, må du forvente at noget vil være en permanent skade. Når det så er sagt, kan det være, at du med en omlægning af din træning kan genvinde noget.