Gå til hovedindhold

Tandbehandling i kørestol

Spørgsmål

Jeg er kørestolsbruger. Min tandlæge fortæller mig, at de nu ikke længere kan modtage mig i klinikken, pga at jeg ikke kan andet end at blive siddende i kørestolen under behandlingen. De nævnte noget om specialtandlæger. Er det noget I ved mere om? 

Svar

Jeg har kontaktet nogle klinikker, der annoncerer med at de er handicapvenlige. Desværre gælder det kun, at der kan komme en kørestol ind på klinikkerne, men ikke at man kan blive behandlet, mens man sidder i kørestolen. Nogle havde dog plads til at kørestolen kunne køre helt op til tandlægestolen, så det drejede sig om et skridt fra kørestol til tandlægestol.

Desværre er det meste af moderne tandlægeudstyr fremstillet så stol, unit (der hvor alle instrumenterne hænger) og lampe hænger sammen. Man kan derfor ikke flytte stolen så kørestolen kan komme ind til instrumentariet.

Du skal visiteres til tandpleje i kommunen, og umiddelbart er der størst sandsynlighed for, at du vil komme ind under omsorgstandplejen, der har mobilt udstyr og kan komme ud til dig om nødvendigt. Fremgangsmåden er forskellig fra kommune til kommune. Omsorgstandpleje er et kommunalt tilbud til ældre, som på grund af sygdom eller handicap ikke har mulighed for at komme til tandlæge.