Gå til hovedindhold

Tanke forstyrrelser og paranoia

Spørgsmål

Min svigerinde med sclerose har det seneste halve år haft tanke forstyrrelser eller måske hedder det paranoia. Hun har smadret 3 telefoner, da hun mener den tætteste familie forfølger hende med gps, og bruger hendes telefon til ikke passende ting. Hun beskyldte en mekaniker for at sætte en chip i hendes bil, så familien altid ved hvor hun er. Hun kan være rigtig modbydelig i de situationer, og når hun snakker om det, bliver hun frygtelig ked af det, fordi hun føler sig dårlig behandlet og ikke har noget privatliv. Min bror har foreslået, at de går til lægen sammen eller kontakter Scleroseforeningen, men det vil hun ikke være med til, da det er andre, der er problemet ikke hende. Er der overhovedet noget at stille op her? Ændringen her er ikke kommet i forbindelse med et synligt attack.

Svar

Ja, der er virkelig grund til bekymring. Både for din svigerinde og for resten af familien.
Jeg tænker, at din svigerinde er meget hårdt psykisk presset, og at hun har det meget svært med at have fået denne sygdom.
Jeg hæfter mig ved flere ting. For det første skriver du, at hun "er frygtelig ked af det og ikke føler, at hun behandles ordentligt eller har noget privatliv".

Man fornemmer en stor bagvedliggende angst og fortvivlelse hos hende, som ikke bearbejdes, eller som hun ikke kan bearbejde. Og det ville utvivlsomt hjælpe hende generelt at tale med psykolog og andre med erfaring og viden om sclerose, som kunne forstå hendes reaktioner og hjælpe hende med at regulere dem. Men det er formentlig ikke nok.

For det sidste halve år, skriver du, har hun decideret reageret med beskyldninger og anklager, som er forstyrrede og uindfølelige. Og du skriver at der ligefrem er tale om tankeforstyrrelser eller paranoia, og det kræver psykiatrisk behandling af speciallæge i psykiatri.

De skader, som sclerose kan medføre i hjernen, kan undertiden i sig selv give psykiske symptomer. Det mest almindelige er angst og depressive symptomer, men det kan også i sjældnere tilfælde være tale om det, man kalder organiske psykotiske reaktioner. I det her tilfælde forekommer der en form for tankeforstyrrelser eller endog paranoia, som er behandlingskrævende med relevant medicin

Det er selvfølgelig en uholdbar og belastende tilstand for alle involverede i din familie. Jeg vil som sagt anbefale, at din bror tager kontakt til egen læge med henblik på vurdering og behandling. Dernæst synes jeg, at både han og børnene skal kontakte Scleroseforeningens psykologer, så de kan få støtte til at bearbejde deres egne følelser og reaktioner i forhold til den svære situation familien står i.