Gå til hovedindhold

Tarmspasmer om natten

Spørgsmål

Jeg har det problem, at jeg lider af tarmspasmer hver nat. Jeg vågner efter 1 ½ - 2 timers søvn med afføringstrang, dette på trods af at jeg ikke har afføring der trykker. Derefter er det umuligt for mig at sove, er derfor i konstant søvnunderskud. Har forsøgt med vandlavement før sengetid og ved opvågning, det har ingen effekt. Har du nogle forslag?

Svar

Du skriver, at du oplever tarmspasmer og deraf afføringstrang hver nat efter 1½-2 timers søvn, og at der ikke er afføring der trykker eller kvitteres ved skylning af tarmen med vand. Jeg tænker, at det evt. kan være en nerverefleks der bliver udløst i forbindelse med, at du ændrer stilling under søvnen. At stillingsændringen måske fremprovokerer en refleks/spasticitet i dit bækken. Så kan det være at spasticitetsdæmpende medicin kan hjælpe dig. Det kan du evt. spørge en neurolog om.

En anden mulighed kan være en virkning/bivirkning af et medicinpræparat,  fx hvis du indtager peristaltikfremmende medicin, som kan give ”mavekneb” når tarmene trækker sig sammen for at få gang i fordøjelsesprocessen. Hvis du tager sådant et præparat, så kan du måske prøve at ændre tidspunktet for indtagelse af dette, og se om det gør en forskel. Hvis du tager andet medicin så måske undersøge om det kunne være en bivirkning til medicinen.

Men hvis du ikke oplever en ændring i forhold til at forbedre din nattesøvn inden for kort tid, så synes jeg, du skal bede om en henvisning til udredning ved en mave-tarm afdeling. Det er jo vigtigt at få sin nattesøvn og have energi til dagens gøremål.