Gå til hovedindhold

Tecfidera og grøn te ekstrakt

Spørgsmål

Jeg overvejer at prøve green the som kosttilskud, i håb om at få mere energi og gerne smide et par kilo. Men hvordan er det med green the, og når jeg får Tecfidera, kan de to godt sammen?

Svar

Der er mig bekendt, ingen forskning der siger noget om, at man får mere energi af grøn te ekstrakt, men der findes ganske rigtigt en del forskning, der har undersøgt grøn te ekstrakts effekt på væggtab. Her ser det overordnet ud til at have en lille effekt, hvor de fleste studier finder et beskedent vægttab på et par kg, når tilskuddet tages i minimum 3 måneder. Der er dog også nogle studier, som ikke har fundet at det havde effekt.

Der er ikke beskrevet interaktioner imellem Tecfidera og grøn te ekstrakt, så der mener jeg ikke, at der er noget at være bekymret for. Jeg er dog generelt set altid skeptisk overfor tilskud med ekstrakter, da de ofte viser sig ikke at have de gavnlige egenskaber, som der ses ved at spise den oprindelige plante. Dernæst ses der ofte også bivirkninger ved tilskud med ekstrakter, som ikke ses ved at indtage planten. Dette er også tilfældet med grøn te ekstrakt, hvor der er flere eksempler på tilfælde, hvor tilskuddet har medført svære leverskader. Disse tilfælde er dog sjældne, men de er aldrig observeret ved bare at drikke te eller endda at spise tebladene. Og heldigvis virker det til, at drikke grøn te er mindst lige så effektivt som at spise ekstraktet. Et veludført studie har fundet, at dem der drak 4 kopper grøn te om dagen, tabte sig mere end dem der tog grøn te ekstrakt to gange dagligt.

Så min anbefaling vil være at drikke grøn te fremfor at købe dyre tilskud. Personligt så drikker jeg matcha te hver dag, hvilket er pulveriseret grøn te, herved indtager man tebladene og får dermed langt flere af de gavnlige plantestoffer. Smagen kan dog kræve lidt tilvænning.

Jeg vil i øvrigt anbefale at gå efter japansk te frem for kinesisk, der desværre har vist sig at have høje niveauer af tungmetaller. Dernæst er det altid bedst at drikke sin te væk fra sine hovedmåltider, da te hæmmer optageligheden af jern fra maden.