Gå til hovedindhold

TENS

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål vedrørende TENS (Transkutan Elektrisk Nerve Stimulering). Jeg har både sclerose og scoliose, og vil gerne høre om TENS er noget, jeg kan bruge for at smertelindre. Jeg har mange muskelspændinger i ryggen i særdeleshed, grundet spasmer/kramper. Har det nogen indflydelse på sclerosen, når der bliver ført svag strøm gennem huden via elektroder?

Svar

TENS (Trankutan Elektrisk Nerve Stimulering) er en behandlingsform, hvor man placerer elektroder på huden og via et apparat overfører elektriske impulser. TENS virker på to måder, dels ved at blokere for nerveoverledningen og dermed for opfattelsen af smerter, og dels ved at stimulere udskillelsen af endorfiner, som er kroppens eget smerteforsvar. Apparaterne har forskellige programmer, og man skal ofte prøve sig frem for at finde det program, der giver den ønskede effekt. Det er en behandlings form, som har været anvendt i mange år og er en sikker behandlingsform. Kontrakindikationerne er pacemaker, epilepsi, de første 3 måneder af graviditet og ved feber.

Det man skal være opmærksom på ved MS, er om man har føleforstyrrelser eller neurogene smerter, da disse eventuelt kortvarigt kan blive forværret af el stimuleringen. Men hvis du prøver med en lav dosis de første gange, og du ikke oplever ubehag, kan du roligt fortsætte. Du kan ikke forværre din MS, udløse attack eller andet med TENS behandling. I dit tilfælde med spasmer og kramper vil jeg mene, at det er sandsynligt, at du kan få gavn af behandlingen, og jeg ser ikke nogen grund til ikke at teste det.