Gå til hovedindhold

Tilstopning af topkateter

Spørgsmål

Jeg har haft et top kateter i 5 år og de sidste 14 dage har jeg haft meget store problemer med tilstopning. Jeg har forstået at det er tilstopning af blære henfald ( det er hvide plamager som sætter sig i slangen og stopper mit kateter). Hvilket har resulteret i at jeg i de sidste 14 dag har fået skiftede mit kateter 3 gange. Jeg skyller jævnligt mit kateter med urotrainer og saltvand men disse skylninger har ikke hjulpet mig her. Er der nogle erfaringer med ufældning ved brug af top kateter? Hvis ja hvad er løsningen så?

Svar

Det der tilstopper et blærekateter, uanset om det er ført til blæren via urinrøret eller gennem bugvæggen som et topkateter, er oftest kalkaflejringer (inkrustationer) eller fnuller/slim. Der er flere metoder for at undgå at katetret tilstopper. Saltvand er for at skylle blæren ren, men der skal godt med volumen og et vis flow til for at skylle blæren. Det er ofte nødvendigt at skylle flere gange om ugen eller hver dag. Uro-tainer (citronsyre) som du beskriver at du også bruger, er til at skylle/rengøre selve katetret for kalkaflejringerne og forlænge den tid katetret kan ligge inden skift.

Der er kommet et nyt produkt på markedet som hedder Uro-tainer Polyhexanid, som er effektivt mod fnuller og slim som måske er det der tilstopper dit kateter. Det kan lyde sådan, når du skrive blærehenfald/hvide plamager. Så jeg vil opfordre dig til at kontakte kontinenssygeplejerske/hjemmesygeplejerske i din kommune, og høre om det er muligt at prøve det som en løsning mod dit kateterproblem. Måske begge Uro-tainer produkter kan kombineres og anvendes 1-2 gange ugentligt.

Og så er det selvfølgelig vigtigt at drikke rigeligt – gerne 2-2½ l dagligt, så der kommer godt flow fra nyrerne til blæren og dermed igennem katetret. En anden løsning er at have katetret åbentstående til pose hele døgnet (hvilket du måske har allerede) så der netop er flow i katetret hele tiden, og det ikke så nemt kan tilstoppe.

Ligeledes kan størrelsen og typen af kateter også have en betydning for størrelsen af hullerne, og hvordan de sidder i spidsen af katetret. Så hvis der ikke er bedring ved at afprøve andet produkt, eller det ikke er muligt at få bevilliget det, så prøv at få kontakt til urologisk afdeling og høre om anden katetertype og/eller størrelse er muligt.