Gå til hovedindhold

Tør jeg gå ind i et forhold

Spørgsmål

Jeg er en mand på 43 år, der lige har mødt en kvinde på 46 år, der har Sclerose. Jeg er meget usikker på, om jeg tør gå ind i et sådant forhold, når jeg intet kender til sygdommen, og ikke ved hvordan hendes Sclerose vil påvirke vores parforhold i fremtiden, og den usikkerhed skræmmer mig meget. Jeg elsker hende utrolig højt, og vil jo ikke lade hendes Sclerose komme imellem os. Jeg føler mig meget alene, og forsøger i skrivende stund at dele min frygt med hende. Håber I kan give mig noget ro og tryghed i uvisheden.

Svar

Først og fremmest lyder det rigtig dejligt, at du har mødt en kvinde som du er glad for. Jeg forstår dog godt dine bekymringer, da Sclerose er en sygdom der kan udvikle sig på mange forskellige måder, og det er meget individuelt hvordan man bliver påvirket.

Sclerose er en autoimmun sygdom som betyder, at der opstår inflammation i nervesystemet, hvilket kan gøre skade på nogle af nerverne. Alt efter hvilke nerver der bliver ramt, vil man blive påvirket enten fysisk eller kognitivt eller begge dele. Sygdommen kan udvikle sig meget langsomt over f.eks. 20 år, eller den kan være mere aggressiv og give alvorlige symptomer i løbet af 2-10 år. Man kan følge udviklingen i sygdommen gennem hjernescanninger hvert halve eller hele år. Når man har en fornemmelse af, hvordan sygdommen udvikler sig, justerer man medicinen efter det, og forsøger derigennem at påvirker immunforsvaret og dæmpe inflammationen.

Der vil altid være en grad af uvished forbundet med sygdommen, hvilket kan give en følelse af afmagt. Derfor er det vigtigt at tage kontrol over hverdagen, der hvor det er muligt, så man føler at man selv gør noget for at skabe den bedst mulige situation. F.eks. fortsat at arbejde i det omfang man kan, dyrke sine relationer, dyrke sine interesser og skabe gode oplevelser sammen med dem man holder af. Man kan forsøge at gå ud og ind af bekymringen, så den ikke får lov til at fylde det hele, og man kan prøve at fokusere på alle de ting som kan lade sig gøre og giver glæde i hverdagen her og nu.

Jeg synes det er en god idé, at du taler med dine kæreste om, hvad I har indflydelse på i hverdagen, og hvad I ikke kan få kontrol med og derfor kan være nødt til at acceptere som et livsvilkår, selv om det kan være svært. I er glade for hinanden, og det synes jeg I skal nyde på trods af sclerosen.

Hvis I er medlem af Scleroseforeningen, vil I få gratis adgang til psykologsamtaler, både sammen og hver for sig. Dermed vil I også kunne få mere hjælp til at håndtere bekymringerne omkring sygdommen og fremtiden.