Gå til hovedindhold

Top-kateter og normal vandladning

Spørgsmål

Jeg har i syv år haft glæde af et topkateder, dog har det den sidste uge drillet mig mange gange. Har ved utallige lejligheder tisset normalt (altså ikke gennem katederet). Jeg håber meget, at I kan være behjælpelige, spiser både Betmiga (50 mg) og Baklofen (10 mg). Desuden tænker jeg, at det er længe siden, at jeg har fået fjernet en blæresten, og den kan måske blokere katetertisning.

Svar

Urin finder den nemmeste vej at løbe, og det burde være gennem kateteret. Når urinen løber ud af urinrøret i stedet for igennem topkateteret, så skyldes det formentlig en blokering af hullerne i toppen af dit kateter. Jeg tænker ikke, det er en blæresten der er årsagen – den vil ikke kunne blokere på begge sider af kateteret. Årsagen skyldes nok enten knæk på slangen eller blokering indefra i kateteret i form af kalkaflejringer og slimhinde henfald. Det nemmeste vil være at få skiftet kateteret, hvis det alligevel snart er tid til det.

En anden behandling kan være at skylle kateteret/blæren enten med saltvand eller med Uro-tainer (citronsyre). Hvis du oplever, at kateteret jævnligt bliver blokeret før det er tid til skiftning (ca. 12 uger) – så kan det være en måde at holde det åbent på, og dermed forlænge den tid kateteret kan ligge i din blære. Dette skal ordineres af læge og kan efter ansøgning bevilliges og udføres af hjemmeplejen.

En anden årsag til man kan opleve inkontinens trods kateter, kan være ved blæresammentrækninger/blærespasmer, men det skulle Betmiga som du får jo gerne afhjælpe. Hvis ovenstående ikke afhjælper problematikken vil jeg opfordre dig til at få en henvisning til urologisk afdeling som kan udrede det nærmere.