Gå til hovedindhold

Træning af arm

Spørgsmål

Når man træner, hvad er så bedst? Er det at træne med højest mulig vægt på få gentagelser, eller er det antallet af gentagelser der tæller og vægten ligegyldigt. Er det det der skal til for at få en arm til at kunne bevæge sig optimalt igen, så man f.eks. kan spise med kniv og gaffel.

Svar

Hvis du skal genoptræne din arm er det første, der skal ske at få undersøgt hvilke muskelgrupper, der er svækkede. Når det er armen er det lige så vigtigt, at musklerne omkring skulderen er stærke, da skulderen styrer armens bevægelser. Så er det de store muskler i overarmen og omkring skulderen, og det er de mindre muskler i underarmen og omkring skulderen, som er svækkede?

De store muskler som biceps (der bøjer albuen), triceps (som strækker albuen) og flere af de store muskler omkring skulderen vil have god gavn af lidt hårdere styrketræning, hvor du træner 3 x 15 repetitioner. Disse muskler skal kunne klare tyngde og vægt, og derfor er det vigtigt at træne således. Derudover er der mange mindre muskler som også skal klare tyngde, men specielt håndens og nogle af underamens muskler skal kunne klare mange gentagelser, så derfor kan det være relevant at træne med mindre belastning her og f.eks. kunne klare 3 x 40 repetitioner.

Men armens bevægelser bl.a i forbindelse med at spise er et komplekst samspil, og der er meget koordination, som skal indarbejdes, hvorfor det også er vigtigt at træne koordinationen. Hvis du også har problemer med følesansen vil træning med synets hjælp også være vigtigt. Så genoptræning af armen indebærer mange forskellige måder at træne på. Men først og fremmest skal du undersøges grundigt af en fysioterapeut, som kan vejlede dig specifikt i, hvordan du skal træne. Og det bliver en kombination af styrke, udholdenhed og koordination.