Gå til hovedindhold

Træning efter attak

Spørgsmål

Jeg har lige nu første attak i 10 år med føleforstyrrelser og nedsat kraft i venstre arm og ben. Jeg er begyndt at gå småture for at "tvinge" min krop til at blive normal igen, men jeg kan mærke det bliver en længere proces desværre.

Når man får nedsat kraft i den ene side af kroppen ved attak, hvad sker der så rent fysisk? Jeg kan mærke, jeg er svækket, men selve musklen er vel egentlig som den hele tiden har været? Den falder jo ikke sammen fra den ene dag til den anden. Er det "bare" signalet fra hjernen der er ændret, så musklen tror den ikke kan mere? Og kan jeg egentlig gå for hurtigt i gang med at bevæge mig igen, hvis jeg husker pauser, når jeg bliver udmattet?

Svar

Ved et attak sker der en skade i centralnervesystem (hjerne og/rygmarv). Herved sker der en påvirkning af nerveimpulserne fra hjernen til musklerne. Så musklerne fejler intet, men de får ikke tilstrækkeligt med information fra hjernen, som er afgørende for at muskulaturen arbejder.

Mange genvinder en del eller hele førligheden igen efter et attack, da hjernen vil arbejde på at mindske skaden. Hvis du har været i attak behandling kan denne også være med til at mindske skaden yderligere. Du må meget gerne begynde at træne med det samme.

Hjernen skal mindes om, hvad der er det korrekte at gøre og mange gentagelser kan stimulerer hjernen. Så i starten er det vigtigere at lave bevægelserne mange gange fremfor at træne tungt. Tænk repetitioner. Prøv at udføre bevægelserne så normalt som muligt, for ikke at indarbejde forkerte mønstre. Og når du bliver træt skal du holde pauser og restituere.

Det er vanskeligt at sige hvor meget du må og kan, da det sikkert også kan variere fra dag til dag. Så lyt til din krop og tænk kvalitetet i bevægelserne og pause, når du begynder at kompensere for meget.

Gang er uhyre godt, da du hele tiden arbejder i kryds bevægelser mellem højre og venstre side. Herved kan den gode side være med til at minde den svagere side om, hvordan bevægelsen skal udføres.
Så du er i gang med det helt rigtige.