Gå til hovedindhold

Træthed - kan man gøre noget

Spørgsmål

Jeg er så træt, jeg er træt af at være træt. Jeg kan ikke forstå, det skal blive ved. Jeg er 51 år og har haft sygdommen i 7 år. Jeg er heldigvis ikke på arbejdsmarkedet mere.

Nu har jeg så fået at vide, at jeg har celleforandringer på tyktarmen og betændelse i tarmen, det gør måske også noget, men kan jeg selv gøre noget, jeg tænker på vitaminer eller lignende? 
Det er sådan, at når jeg står op, glæder jeg mig til, at jeg skal i seng igen. Synes slet ikke jeg kan overskue noget, bare det at gå i bad, er noget der kræver forberedelse. Jeg ved godt, jeg ikke er den eneste, der har det sådan, men det kunne jo være I kunne give mig nogle gode råd.

Svar

Træthed er for nogle patienter med sclerose et af de værste symptomer. Mange sclerosepatienter formulerer det såldes, at man har fået en pose energi pr. dag, som man må forvalte bedst muligt.

Der er udgivet et gratis grønt hæfte sponsoreret af et medicinalfirma, hvor der er gode råd om træthed. Det kan du anmode om at få udleveret fra din scleroseklinik. Det er ret klassisk sclerosetræthed du beskriver, men det vil være en god ide at udelukke andre årsager.

Ved tarmsygdom kan der måske være nedsat optagelse af f.eks. vitaminer eller måske blodmangel. Salt- og væskebalancen kan også være påvirket. Så det vil nok være en god ide at opsøge egen læge, og sikre sig at der ikke er noget du mangler. Med hensyn til vitaminer er der nogle generelle informationer på scleroseforeningens hjemmeside.

Hvis du har øget søvntrang og ikke "kun" uoverkommelighedsfølelse kan man overveje at afprøve effekt af modafinil (Modiodal)-tabletter. Det er dyr medicin, men egen læge kan søge tilskud, hvis der er klar effekt. Men det har det desværre langt fra altid.

Du kan også se et fordrag om Træthed og udtrætning her.