Gå til hovedindhold

Træthed under Aubagiobehandling

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål til min medicinering. Jeg fik min MS-diagnose i november 2015 og har siden da være på Aubagio. Jeg har to gange haft forhøjet levertal, og har her i sommers af den grund holdt pause med Aubagio i omkring tre uger.

Det eneste problem jeg har i forhold til min diagnose er træthed, som jeg føler er tiltagende. Men i de tre uger jeg var uden medicin, var det ikke et problem – kan det være rigtigt? Det skal siges, at jeg de to af ugerne var på en aktivferie, så det kan have påvirket min oplevelse af træthed. Jeg har læst et sted, at patienter der spiser Aubagio oplever træthed som et stigende problem. Altså at jo flere år de tager det, jo trættere bliver de - er det noget du kender til?

Det skal siger, at min MS har været helt stabil de sidste 5 år - ingen forværring på scanning og ingen atacks. Jeg arbejder 12 timer om uge, er gift, mor til fire og bruge mange timer om ugen på yoga. Så jeg har en relativ aktiv hverdag. Hvor jeg ofte oplever at energien ikke slår til. Vil det give menig at drøfte udskiftning af Aubagio med et andet præparat med min neurolog?

Svar

Træthed er et udbredt og invaliderende symptom ved sclerose, som du kan læse om et andet sted på hjemmesiden under "Disse symptomer og følgevirkninger kan du opleve ved sclerose". Jeg har dog ikke erfaring med, at træthed skulle være en følge eller konsekvens af Aubagio behandling og har heller ikke set det beskrevet.

Ud over sclerosetræthed, kan der være mange årsager til træthed, og det er vigtigt at kontrollere blodprøver for ændringer i fx. blodceller, organfunktion, D-vitamin og stofskifte, som kan påvirke energiniveauet under behandlingen. Stress og depression kan være andre hyppige årsager til træthed. Sclerosen kan også have været aktiv, uden du har mærket andre symptomer end træthed, hvilket vil kunne ses på MR kontrolskanning.

Hvis udvidet blodprøvekontrol er normal og MR skanning er uændret, kan man overveje igen at pausere din Aubagio i 1-2 uger, for at se om det ændrer din træthed. Hvis det er tilfældet, må man tænke på, om du skal skifte til en anden MS behandling.