Gå til hovedindhold

Tysabribehandling og vaccination

Spørgsmål

Min datter - som er på Tysabri for sclerose - har via en blodprøve fået konstateret manglende antistoffer mod mæslinger. Hun havde mæslinger som ganske lille, hvor jeg stadig ammede hende, og i kraft af mit arbejde som pædagog bragte mæslingerne hjem til hende. Jeg havde fået den viden fra fagbøger, at mæslinger gav varig immunitet, og vi fandt derfor ikke grund til at vaccinere hende som større pige. Den "viden" ser måske ud til i dag at være katastrofal i dét tilfælde, at min datter nu som voksen skulle risikere at blive udsat for smitte og samtidig er på Tysabribehandling!

Da blodprøven ikke viste immunitet, begyndte jeg at undersøge hvorfor, og har læst noget om, at et barn kan risikere ikke at opnå tilstrækkelig immunitet resten af livet, hvis det er lille og ammes og moderens egen immunitet - jeg havde mæslinger som barn - har hjulpet barnet til at få sygdommen i mild grad, noget vi faktisk netop glædede os over på hendes vegne dengang. Denne utilstrækkelige viden kan nu se ud til at blive et problem for hende i forhold til at rejse mv., da mæslingeudbrud stadig findes rundt omkring, og også af og til ses i det små i Danmark.

Hvordan kan hun i dag blive hjulpet på den anden side af dette problem, og kan det være sådan, at en blodprøve ikke altid viser det korrekte, så det er klogt at få endnu én for en sikkerheds skyld?  Hvad har man af strategier, hvis én med sclerose på immundæmpende medicin får mæslinger? Hun vil, som jeg forstår det, ikke kunne vaccineres nu som voksen mod mæslinger, så længe hun er på immundæmpende medicin. Hvordan kan hun komme til at blive vaccineret - skal hun da være helt uden behandling af nogen art og hvor længe? 

Svar

Der kan opstå et problem, hvis man ikke har fået nødvendige vacciner, eller man ikke er naturligt immun for sygdomme, inden man starter immunbehandling mod MS. Ved Tysabribehandling er det muligt at opnå effekt af vacciner, selvom anslaget ikke er optimalt, og revaccination kan være nødvendigt. Det er dog et problem at benytte levende vacciner, der generelt frarådes ved MS og i særdeleshed, hvis man er i immundæmpende behandling, som ved f.eks. Tysabri. Det vil også være et problem at blive udsat naturligt for en sygdom, som f.eks. skoldkopper, når man er i Tysabribehandling, da infektionen kan forløbe mere aggressivt. Der opstår således et problem, da man hverken ønsker at få sygdommen eller blive vaccineret på Tysabribehandling.

Valgmulighederne er derfor enten at undgå smitte, pausere behandling med henblik på vaccination, når immunsystemet er rekonstitueret, eller forsøge vaccination på behandling. Jeg kan desværre ikke rådgive dig her på nettet, da der ikke er et simpelt svar på dit spørgsmål. Hvilken løsning din datter er bedst tjent med, kan bedst afgøres ved at spørge lægerne i den MS klinik, hvor hun behandles, og hvor man har et grundigt kendskab til hendes behandlingsforløb og symptomer.