Gå til hovedindhold

Udskiftning af bil

Spørgsmål

Hvor mange år skal der gå, før man kan søge genforhandling om støtte til handicapbil? Der er ikke sket en progression af sygdommen, som indvirker på mine køreegenskaber. Min første handicapbil havde jeg i 6 år, og min nuværende bil har jeg haft i 5 år. Som for 5 år siden har jeg brug for en høj bil, jeg kan gå ind i, automatgear og så min transportkørestol kan stå i bagagerummet. Hvor mange penge er der at købe ny bil for efter de nuværende takster?

Svar

Jeg kan forstå, at din nuværende bil er bevilget i 2014. Du har derfor mulighed for at søge udskiftning efter 6 år. Reglerne blev ændret 1.1.2018, støtte til bil bevilget efter denne dato er gældende for 8 år.

Nu kan jeg jo af gode grunde ikke vide de nøjagtige forhold omkring din situation, men jeg vil dog gøre dig opmærksom på, at der ved vurdering af støtte til bil i dag lægges stor vægt på kørselsbehovet. Det betyder, at hvis kørselsbehovet kan dækkes af de eksisterende befordringsmuligheder (handicapflex, flex som erstatning for offentlig befordring, DSB Plus og handicapservice) så ydes der ikke støtte til bil.

Skulle du ikke opfylde betingelserne for udskiftning af støtte til bil, bortfalder bevillingen på din nuværende bil også. For kassebiler/nedstolede busser betyder det konkret, at der vil være en afgift til SKAT, ligesom den løbende grønne ejerafgift vil være af en noget anden størrelse, end ved almindelig bil.

Jeg vil derfor anbefale dig, at drøfte din situation f.eks. med socialrådgiveren i Scleroseforeningen.

Med hensyn til økonomi i forbindelse med støtte til udskiftning af bil, vil en evt. støtte blive udmålt svarende til billigst egnet bil. Provenuet fra nuværende bil vil indgå i handelen.

Særlig indretning jf. krav i kørekort kan bevilges særskilt – også selvom du ikke opfylder betingelserne for støtte til bil.