Gå til hovedindhold

Udtrætning ved cykling

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 59 år, som for 10 år siden fik stiillet diagnosen primær progressiv sclerose. Jeg har altid cyklet meget, og har klaret mig rimelig godt. Men det seneste ca. 1/2 år har jeg fået mærkbart svære ved at styre mit venstre ben, så jeg har måtte søge hjælp i form af en el-stimulator. Men jeg kan stadig cykle - nogen gange på en trehjulet el-cykel - selvom jeg skal være mere forsigtig, når jeg står af og på cyklen.

Det store problem opstår efter cykelturen, hvor jeg så knap kan flytte benet. Efter et hvil på 1/2 - 1 time kommer der igen kraft i benet. Jeg talte med Scleroseforeningens lægekonsulent i telefonen, og han sagde, at det er mine knæbøjere og hoftebøjere som bliver udtrættede. Men hvad er knæ- og hoftebøjere? Og kan jeg evt. lave nogen øvelser lige bagefter, så jeg lettere kan flytte benet?

Et andet problem er, hvis jeg cykler lidt længere, så begynder min fod at køre af pedalen. Her hjælper el-stimulatoren ikke, og jeg tør ikke sætte stoppere på pedalen, da jeg så er bange for at hænge fast med foden, for så vil jeg let falde. Derfor er jeg ved at undersøge skinner, som kan holde på min dropfod under cykling. Jeg har prøvet Flexbrace, men den har ikke den ønskede effekt. Har du gode råd i den sammenhæng?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang