Gå til hovedindhold

Urin- og afføringsinkontinens og hjælpemidler

Spørgsmål

Jeg har efterhånden lidt problem med inkontinens - både for og bag. Vi har planlagt en rejse med et rejseselskab til Italien, og jeg er blevet lidt nervøs for, om jeg skal melde afbud til turen. Det kan jo ikke nytte noget, at de skal stå dér og vente i en italiensk landsby, fordi jeg lige SKAL - og så først skal finde et toilet osv.

Jeg har hørt om uridom og om analpropper, men hvordan får man fat på dem? Og findes der andre muligheder?

Svar

Når man lider af vandladnings- og afføringsproblemer, er det vigtigt at blive udredt og dermed kende årsagen til problemstillingen. De fleste kommuner har kontinenssygeplejersker ansat, og jeg vil opfordre dig til at kontakte sådan en i din kommune. Såfremt der ikke er en i kommunen, kan du kontakte hjemmesygeplejerskerne, og høre om de kan hjælpe dig. Man kan også via egen læge eller neurolog blive henvist til urologisk og gastrologisk afdeling på sygehuset med henblik på udredning, men det kan nok ikke nås før din ferietur til Italien. Jeg tænker, at du skal af sted med de hjælpeforanstaltninger, der kan nås inden. Måske kan du ikke nå hele udredningen inden, men man kan nu alligevel hurtigt få et indblik i, hvad årsagen til problemet er.

Når man har MS, er det meget almindeligt at få de udfordringer du beskriver - urininkontinens kan skyldes en overaktiv blære med kraftig bydende trang, som kan være svær at undertrykke og dermed inkontinens. Men man kan også have en slap blære, som kan rumme stor mængde urin, og som måske ikke giver vandladningstrang, før den ligesom "løber over". Den overaktive blære kan som oftest dæmpes med medicin, og her vil et uridom også være en god løsning på rejser eller ved andre aktiviteter, hvis man ellers tømmer sin blære tilfredsstillende ved vandladning.

Ved slap blære og manglende tilfredsstillende blæretømning er uridom ikke en god løsning, da der så er øget risiko for urinvejsinfektion, pga. den konstante mængde urin der bliver i blæren efter endt vandladning. Her kan løsningen fx være at lære at tømme blæren med engangskateter nogle gange om dagen. Derfor er det vigtigt at blive udredt helst før ellers efter ferien.

Med hensyn til afførings- og/eller luftinkontinens er det også vigtigt at kende årsagen til problemet. Så her gælder det samme omkring udredning. Oftest skyldes afføringsinkontinens forstoppelse, som gør at det kun er det tynde og småklumper der kommer forbi forstoppelsen, og det kan være svært at holde på det tynde, der fyldes op i den nederste del af endetarmen. Her er løsningen at få reguleret på konsistensen af afføringen, så den bliver nemmere at komme af med og dermed kontrollerer tidspunktet. Det kan være med afføringsmidler, som kan tages som tablet eller flydende gennem munden, eller som et lille klysma gennem analåbningen. Man kan også regulere med stoppende midler fx Imodium i løbet af dagen og så et klysma om morgenen. Problemstillingen kan selvfølgelig også skyldes, at lukkemusklen ikke fungerer optimalt, og hvis der er føleforstyrrelser som gør, at man ikke mærker trangen. Og her kan en analprop være en god løsning.

Ved både urin- og afføringsinkontinens kan god bækkenbundstræning også være med til at afhjælpe problematikken. Ligeledes kan et lille urinbind/ble også være en nyttig løsning, hvor der ikke er mulighed for toilet inden for kort tid.

Som du nok kan læse, så kræver det lidt at finde den rigtige løsning og det rigtige hjælpemiddel. Så skynd dig at kontakte kontinenssygeplejersken eller lignende i kommunen.

Hvis det ikke kan lade sig gøre med kontakt til fagpersoner, inden jeres ferie, så kan du prøve at kontakte Coloplast, som er et af de firmaer der producerer nogle af de hjælpemidler du efterspørger, og høre om de vil sende dig nogle vareprøver på uridomer (penis omkreds skal måles omkring roden), + nogle poser til at koble til uridomet og nogle analpropper. De vil også kunne guide dig i forhold til anvendelsen af hjælpemidlerne. Så kan du måske nå at prøve dem af i fred og ro hjemme inden ferien, og evt. selv betale for nogle indtil du er blevet udredt, og formentlig kan få bevilliget hjælpemidler gennem kommunen.

Jeg håber, at du kan bruge svaret til noget, og at det lykkes dig at få hjælp inden ferien - håber du vælger at tage på ferie, uanset hvad der nås inden, og med de forholdsregler der kan iværksættes - måske nogle af de andre rejsedeltagere også har deres egne udfordringer at "slås" med, og hvis du vælger at være åben omkring problematikken fx "Min MS giver mig hyppig vandladning" (detaljer kan jo udelades), så giver det måske en større forståelse hos de andre, men jeg ved godt, at dette ikke er så nemt for dig at gøre, som det er for mig at skrive.

Du kan bestille et ”tissekort” hos Scleroseforeningen ved at skrive en e-mail til info@scleroseforeningen.dk med dit navn, adresse og cpr-nummer, og så skal du vedhæfte et digitalt billede af dit ansigt. ”Tissekortet” er en slags ID-kort, hvor der på bagsiden forklares, hvad sclerose er på dansk og på engelsk, og hvor det fremgår, hvilke symptomer der følger med sygdommen, herunder akut tissetrang. Det er ikke et kort, der kan pålægge nogen at stille deres toilet til rådighed, men blot et kort, der kan fremme forståelsen for behovet og dermed forhåbentlig også chancerne for at få lov at låne toilettet.