Gå til hovedindhold

Urininkontinens og hjælpemidler

Spørgsmål

Min far på 79 år har sclerose. Han er begyndt at døje rigtig meget med inkontinens, han tisser i bukserne tit. Han er ikke tilknyttet en sclerose afdeling, og hans egen lægen virker ikke til at være til stor hjælp. Nu vil jeg gerne skaffe nogle bind/bleer til ham. Har I gode råd om hvilken, og hvor man skaffer dem? Hvis han skal have dem fra kommunen, er det så egen læge eller evt. hjemmeplejen man kontakter?

Svar

Inkontinensen kan have flere årsager. Det kan sagtens være sclerosen, der medfører inkontinens, men det kan også skyldes prostata og alder eller andet. Hvis der også ofte er blærebetændelse med nogle af følgende symptomer som hyppig vandladning, uklar og ildelugtende urin, smerter, feber, spasticitet i benene (stive ben eller ben der knækker sammen) så synes jeg bestemt din far skal undersøges ved en læge/urolog.

Med hensyn til hjælpemidler så synes jeg, du skal finde ud om kommunen har kontinenssygeplejersker ansat. Hvis ikke så skal du kontakte den visiterende hjemmesygeplejerske, og bede om at få bevilliget urinbind/bleer eller andre hjælpemidler til din far. Med en kronisk varig lidelse som sclerose jo er - så vil kommunen bevillige dem. Hvilke hjælpemidler og størrelsen på urinbind/bleer afhænger af mængden af urin og antal tilfælde af inkontinens i døgnet samt kommunens aftale med leverandør. Du kan evt. kontakte de firmaer der leverer dem, fx Abena, og høre om muligheden for at få tilsendt nogle prøvepakker.

Har din far en god blæretømning, som kan undersøges ved en blærescanning, formentlig i eget hjem eller hos kontinenssygeplejersken, så kunne et uridom evt. også være en mulighed. Det påsættes penis næsten ligesom et kondom og tilsluttes en urinpose som så sidder fixeret på benet. Med den rigtige størrelse og påsætning så undgår man urin på huden og i urinbind/ble og benklæder.