Gå til hovedindhold

Uthoff's fænomen i venstre ben

Spørgsmål

Jeg har haft sklerose diagnosen i snart 4 år, og har anvendt Aubagio i 3 af disse med diarré som bivirkning, og derfor ikke har kunnet løbetræne. Jeg skiftede til Tecfidera efter sommerferien 2018, hvorefter diarreen forsvandt, og jeg igen begyndte at løbetræne. Jeg har inden opstart på Aubagio kun løbet op til 5 km. Nu efter sommeren begyndte jeg at løbe de 5 km igen, hvorefter jeg øgede distancen til 7,5 km, som jeg løb 3 gange. Derefter løb jeg 10 km ca. 4 til 5 gange. Jeg lagde mærke til, at jeg efter ca. 9 km begyndte at miste kontrol af min venstre fod.

Min sklerose er mild, og jeg har haft føleforstyrrelser i venstre side som største symptom. Som sagt efter 9 km mister jeg styringen af min venstre fod og bliver platfodet og kan ikke løbe helt normal. Jeg fik efter en løbetur på 12 km smerter og mest ømhed i højre knæhase og sene på højre side af knæet. Efter et par dage hvor jeg knapt kunne gå normalt kontaktede jeg en fysioterapeut, der undersøgte mig og hans vurdering er, at det har noget at gøre med Popliteus senen eller musklen at gøre, selv om jeg ikke har de almindelige symptomer, og hans vurdering af mit knæ viser ikke svagheder, eller andet der er galt med mig. Jeg har nu haft løbepause i 6 uger og ømheden er næsten helt væk, men bliver hurtig provokeret og kommer snigende, hvis jeg løber. Kan det være sklerosen der driller? Er det en almindelig overbelastningsskade hos mennesker med sklerose?

Svar

Når man har MS, vil man kunne opleve en række symptomer af kort varighed, som ikke skyldes attakker eller anden form for sygdomsaktivitet. Et af disse symptomer er Uthoff's fænomen, hvor nerveledningen bliver dårligere ved stigende kropstemperatur. Hvis man har et område i hjernen eller rygmarven, hvor nerveledningen er let nedsat på grund af sklerose, og man ikke nødvendigvis har mærket noget i det daglige, skal der kun mindre ændringer i kropstemperaturen til, at man pludselig mærker f.eks. en føleforstyrrelse eller svaghed i en muskel. Symptomet forsvinder igen, når man køles ned og funktionen bliver den samme som før.

Det kan lyde som om, at du ved korte løbeture ikke bliver tilstrækkeligt varm til, at du mærker Uthoff's fænomen i dit venstre ben, men ved længere ture bliver du så varm, at nerveledningen svækkes og musklerne ikke kan styre bevægelsen i dit knæ, hvorfor du overbelaster det. Du kan forsøge at køle dig bedre ned, når du skal motionere i en længere periode, eller intervaltræne, så du ikke bliver så varm.