Vægtøgning
Jeg er bostøtte for en dame som har sclerose, hvor den udvikler sig meget hurtigt. Hun har nu problemer med at synke rigtigt, og derfor bruger hun mange kræfter på at tygge maden rigtig godt. Hun ved allerede nu ting, hun skal undgå, for ikke at få maden i den gale hals. Hun har tabt sig meget over en kort periode, ca. 20 kg på 6 måneder, og hun bliver ved med at tabe sig. Har I nogle gode råd til, hvordan jeg kan rådgive hende, så hun kan holde sin vægt. Jeg tager fat i hendes egen læge, så hun derigennem eventuelt kan få noget protein drink.
Det er godt at høre, at du er obs. på hendes vægttab. Det er et stort vægttab, hun har haft på kort tid, og det er en rigtig god idé at inddrage hendes læge. Lægen kan måske hjælpe med udskrivning af en grøn ernæringsrecept. Med den får man 60 % af præparatets pris dækket via det offentliges tilskud. Man kan få en grøn ernæringsrecept, når man har en sygdom, der medfører problemer med at synke eller optage almindelig kost, eller når man har en alvorlig svækkelse som gør, at man ikke er stand til at indtage tilstrækkelige mængde af almindelig mad, til at få dækket sit behov for næringsstoffer. Lægen har måske også mulighed for at henvise til en klinisk diætist, som kan komme med gode råd og anbefalinger til, hvordan hendes utilsigtede vægttab bremses.
Det kan være en rigtig god idé, at hun supplerer sin kost med indtag af ernæringspræparater, også kaldet ernæringstilskud. Det er drikke, barer eller andre fødevarer (som fx. mousse eller suppe) som er konstrueret med et særligt højt indhold af protein og energi. De er kendetegnet ved, at være en komprimeret kilde til protein og energi, som gør det lettere, at få indtaget tilstrækkeligt ved et begrænset madindtag. Meget anvendt er ernæringstilskud i drikkeform, de såkaldte proteindrikke eller energidrikke som kan købes på apoteket.
Hendes utilsigtede vægttab skyldes, som du skriver, at hendes indtag af mad (energi) ikke er tilstrækkeligt til at dække hendes behov, grundet hendes problemer med at synke ordentligt. Det vil derfor være en god idé, at hun supplerer sin kost med energiholdige mellemmåltider. Et ernæringstilskud i form af fx en energi-/proteindrik om formiddagen og eftermiddagen vil gøre, at hun kan få indtaget ekstra energi. Drikkene findes i forskellige smage, så eksperimentér gerne med forskellige smage, så hun finder ud af, hvad hun synes smager bedst. Spørg gerne lægen eller apotekeren om der er én han eller hun vil anbefale i forhold til indholdet af energi og protein. Indtaget af en energi-/proteindrik skal helst ikke tage appetitten fra hovedmåltiderne, så derfor er det en fordel at placere dem væk fra hovedmåltiderne som mellemmåltider.
Der er også andre måder, hvorpå hun kan få øget sit energiindtag. Ved at have ekstra fokus på, at energioptimere sine hovedmåltider kan hun få indtaget mere energi, og uden at hun føler det som en belastning at skulle spise en øget mængde mad. Hun kan få ekstra energi ind i sin kost ved fx at:
- Komme ekstra olie på salaten, pastaen mv.
- Begrænse sit indtag af kalorielette fødevarer på tallerkenen, som fx salat. Lad i stedet pasta, ris, kartofler, kød og fisk fylde mere.
- Huske de fedtholdige fødevarer som nødder og avocado som har et højt energiindhold.
- Erstatte vand til maden med energiholdige drikkevarer som drikke-yogurt, juice, mælk eller andet.
- Huske lidt lækkert til kaffen, som fx lidt chokolade, tørret frugt, et ernæringstilskud i form af en dessert eller andet.
Hvis du på nettet søger på ”Hjemmelavede energidrikke” kommer der en række sider op med gode opskrifter på hjemmelavede energidrikke. Se efter dem der har til formål, at få småtspisende og svækkede op i energiindtag og vægt.