Valg af 2. linjebehandling
Jeg har fået valget om at skifte min medicin Aubagio ud, da min sidste scanning viste at der var kommet plak igen. Min læge har givet mig 3 valgmuligheder, Gilenya, Ocrevus eller Tysabri.
Jeg er meget i tvivl om, hvad jeg skal vælge, og vil høre om jeres erfaringer/anbefalinger.
Det er positivt, at der er noget at vælge imellem. De regnes i samme klasse, vi kalder det 2. Linjebehandling, hvor Aubagio hører til 1. Linjebehandling med lavere effekt.
Før man ordinerer Tysabri, skal man undersøge, om man har antistoffer mod en virus JC virus, som halvdelen af os har inaktiv, men som i sjældne tilfælde kan aktiveres ved behandling med Tysabri. Hvis antistoffer er udelukket, er det en effektiv behandling med drop et par timer en gang om måneden og ofte uden bivirkninger. Der er dog en meget minimal risiko for at få en hjernesygdom kaldet progressiv multifokal leukoencephalopati (PML), hvilket man ikke kan kurere.
Gilenya er måske en smule mindre effektiv, gives første gang i ambulatoriet i åbningstiden, da pulsen den dag kan falde lidt, men stiger igen. Det tages herefter dagligt i tabletform. Der kan være en lille overhyppighed af almindelige infektioner.
Ocrevus er den nyeste af de 3 behandlinger, som vi derfor har kortest erfaring med. Det gives 1. dag efter 14 dage og dernæst hvert halve år, hvor man skal tilbringe en dag i ambulatoriet. Det virker ved kraftigt at reducere en undergruppe (B celler) af hvide blodlegemer. Det er meget effektivt, men man skal vaccineres før, da det også er B celler, der producerer nødvendige antistoffer mod indholdet i vaccinen. Det kan være et problem, at man ikke kan blive vaccineret mod levende vacciner under behandlingen, så mindre egnet til en eventyrer. Man kan have sværere ved at bekæmpe infektionerer. Vi kender ikke langtidsrisikoen.
Så det er lidt en smagssag - altid en afvejning af sygdomsaktivitet, virkning, bivirkning og også forskelligt hvad man vælger i forhold til om tabletter/indsprøjtning. Lægerne skal også følge skiftende landsdækkende anbefalinger fra Medicinerrådet.