Gå til hovedindhold

Vederlagsfri fysioterapi individuel behandling og holdtræning

Spørgsmål

Jeg er begyndt hos en ny fysioterapeut. Min læge sendte en henvisning. Er det rigtigt, at man som sclerose patient, ikke er berettiget til vederlagsfri behandlinger mere? Og hvis ikke, kan man så hente økonomisk hjælp nogen steder?

Svar

Når man har MS er man berettiget til vederlagsfri fysioterapi. Der er dog 2 typer af henvisning.

1. Hvis man har diagnosen MS, men kan klare sig selv indendørs 24 timer i døgnet uden hjælp/hjælpemidler, er man berettiget til 1 behandling hos sin fysioterapeut og derefter vederlagsfri holdtræning.

2. Hvis man har diagnosen, men ikke kan klare sig selv indendørs 24 timer i døgnet uden hjælp/hjælpemidler, vurderes man til at have et svært fysisk handicap og så er man berettiget til både vederlagsfri individuel behandling og holdtræning.

Din læge har givet dig en henvisning til den første gruppe.
Hvis du mener, at dette ikke er korrekt, bør du få en tid hos din læge og drøfte det med hende/ham.
Dorte Støvring, Fysioterapeut

Fysioterapeuten har svaret dig vedrørende reglerne for vederlagsfri fysioterapi med udgangspunkt i din diagnose MS. Jeg kan forstå, at din praktiserende fysioterapeut ikke har tilbudt dig fortsat vederlagsfri fysioterapi, men individuel behandling med egen betaling. Som fysioterapeuten svarer er det din læge, som du skal kontakte vedr. henvisningen, jeg ved jo ikke, om lægen evt. har anført andet end MS.

Hvis du bliver opkrævet en egenbetaling (forudsat, at det er korrekt) er der kun mulighed for økonomisk hjælp, såfremt du af din kommune kan betragtes som værende i økonomisk trang. Det er ret stramme regler, men Ydelseskontoret i din kommune kan oplyse dig om reglerne. Mange kommuner har oplysninger, som kan hentes på deres hjemmeside, søg evt. under enkeltydelser/sygebehandling.

Personer, der modtager førtidspension før 1.1.2003 og folkepensionister er omfattet af andre regler, men jeg regner ikke med, at du er i den situation.
Annette Køhler, Socialrådgiver