Gå til hovedindhold

Vederlagsfri fysioterapi og ridefysioterapi

Spørgsmål

Hvad er reglerne for at få bevilliget vederlagsfri fysioterapi? Jeg har ikke brug for hjælpemidler i det daglige for at klare mig hjemme, og kan forstå jeg kan få bevilliget holdtræning i forbindelse med sclerose.

Hvor mange timer pr. uge kan man få bevilliget? Og dertil er jeg interesseret i at høre, hvordan man får bevilliget ridefysioterapi? Jeg er med på, det er lægen, som laver henvisningen, men hvad er kriterierne for at få bevilliget ridefys? Hvor dårlig skal man være? Jeg kan forstå, at det kan hjælpe på spasmer og balanceudfordringer, som jeg har en del af. Er det samme bevilling som ved holdtræning, eller indgår det som to forskellige bevillinger?

Kan man få bevilliget holdtræning og ridefys på samme tid ud fra mit udgangspunkt? Og igen er ridefys en gang ugentligt eller mere? 

Svar

Der findes 2 typer af vederlagsfri fysioterapi.

1. Svært fysisk handicap, hvor man som kriterie bl.a skal benytte hjælpemidler indendørs. Hvis man opfylder dette krav er man berettiget til individuel fysioterapi og til holdtræning.

2. Progressiv sygdom: Her berettiger diagnosen MS til holdtræning.

Det er din læge der beslutter, hvilken gruppe du tilhører og som laver henvisningen til fysioterapeuten.

Der er ikke regler for, hvor megen holdtræning man kan få, men det er en beslutning som træffes mellem dig og din fysioterapeut. Hvilken træning du lige netop har brug for, og hvordan organiseres det bedst?

Dog må du ikke få dublerende behandling, dvs. du må ikke modtage den samme type holdtræning på forskellige klinikker.
Min erfaring er, at de fleste går til holdtræning 1 x ugentlig og nogle få 2 x ugentlig.
Dette supplerer de fleste med selvtræning hjemme, cykling, yoga, svømning eller andet.

Ridefysioterapi  er også lægeordineret, og det er en anden henvisning.
Det er vederlagsfrit/gratis for dig, hvis du opfylder kravene for et svært fysisk handicap (som beskrevet ovenfor). Hvis du ikke har et svært fysisk handicap, kan du ikke med diagnosen MS få vederlagsfri ridefysioterapi. Så udfra det du beskriver, tror jeg ikke du vil få det bevilget.

Du skriver, at du er udfordret i forhold til spasmer og balance, hvorfor jeg vil anbefale dig at prøve yoga, da det er en meget alsidig træningsform som bl.a. træner styrke, balance, smidighed og åndedræt.