Gå til hovedindhold

Vil tilskud med probiotika være gavnligt

Spørgsmål

Har med interesse læst om: Særlig fedtsyre fra tarmbakterie viser flere gavnlige effekter mod sclerose. I de forskellige artikler er nævnt, at mennesker med sklerose har en ændring i deres tarmflora.

Vil det være gavnligt i en periode at tage tilskud med probiotika for at genskabe balance i tarmen og på den måde få hjælp til dannelsen af propionsyre?

Jeg har allerede valgt at anskaffe probiotika fra Bio-Kult, som var dem jeg fandt bedst dækkende. Kosten har jeg i mange år haft styr på med hensyn til grøntsager og fibre. Men det ville være rart med opfølgning på artiklen med lidt generelle anbefalinger.

Svar

Det er et godt spørgsmål og nærliggende at tænke, at probiotika tilskud vil være gavnligt til at øge ens egen produktion af propionsyre, og dermed nyde godt af den virkning på immunforsvaret, som det har.

For nogle, kan det meget vel tænkes, at det vil øge produktion af kortkædet fedtsyrer, som propionsyre er én af. Jeg er dog generelt skeptisk, når det kommer til probiotika, da det ikke er noget, der ændrer vores tarmflora på den lange bane. Rigtig mange probiotika tilskud overlever ikke rejsen igennem vores fordøjelse, og af dem som gør, så er det få der har en reel indvirkning på vores sammensætning af tarmbakterier. Den indvirkning som de så måtte have, gælder kun de dage som tilskuddet tages. I dagene efter en kur med probiotika, så er ens tarmflora akkurat som den var, inden man startede på tilskuddet.

Den eneste måde hvorpå det er muligt at lave langtidsholdbare ændringer af vores tarmflora, er ved at se på sin kost og særligt sit indtag af kostfibre. Det er kostfibre som de gavnlige tarmbakterier lever af, og det er kostfibrene, som der omdannes til de gavnlige kortkædede fedtsyrer, som har en række sundhedsfremmende virkninger, hvoraf vi nu også kan tælle MS. Et højt indtag af protein og fedt, vil omvendt fremme andre bakterier i tarmen, som generelt er forbundet med negative påvirkning af vores tarm og overordnet helbred.

Så hvis du allerede spiser rigeligt med kostfibre, så tror jeg bestemt ikke, at et probiotika tilskud vil føre til en øget propionsyre produktion hos dig. Om det ville hjælpe andre, som måske ikke får mange kostfibre er muligt, men det er igen forbundet med stor usikkerhed.

Jeg forstår til fulde, at når man læser en så spændende artikel om en ny mulig måde, hvorpå MS kan behandles, at man så hurtigst muligt gerne vil drage nytte af det. Som det er nu, så mener jeg dog, at det man tager fra studiet, er vigtigheden af at få sin kostfibre og gerne så mange som muligt. I Danmark får vi typisk omkring 20-30 gram dagligt, men i stenaldertiden peger studier på, at vi fik op imod 100 gram dagligt, så selv hvis vi tænker, at vi får mange kostfibre, så er der for os alle formentlige måder, hvorpå at vi kan få plads til endnu mere.