Gå til hovedindhold

Træning frem for medicin

Tryk på Vis som slideshow for at se alle billeder under det store billede nederst.

 

Tirsdag den 18. april 2017 var 36 interesserede mødt op på Skivevej 136 og fik en både informativ og hyggelig aften i selskab med Franciska Vesterholm – som talte om emnet ”Træning frem for medicin”.

Franciska Vesterholm er 44 år, gift og mor til to piger på 13 og 16 år. Hun fik i 2007 konstateret sclerose. Hun startede mødet, med at fortælle konkret og nærværende i et dagligdags sprog om sit eget forløb med sclerosen, medicinen og træningen. Franciska kom ind på, hvordan hendes reaktion var, da hun fik diagnosen i 2007 og hvordan hun og hendes familie tacklede det. Som så mange andre fik Franciska tilbudt medicin, der skulle dæmpe omfanget og hyppigheden af hendes attakker som følge af sygdommen. Medicinen blev dog fravalgt igen efter 5 år pga. for store bivirkninger. Hun fravalgte medicinen i oktober 2012 i samråd med sin neurolog, og nu fokuserede hun på bevægelse, motion og kost som alternativ.

Franciska fortalte om, hvordan hun stille og roligt forbedrede sin form gennem forskellige former for træning. Der var trælse dage og dage, hvor hun næsten ikke kunne slæbe sig til træning, men hun gjorde dagligt det hun orkede og så fremskridt på fremskridt – hendes krop kunne pludselig mere og træningen gik nemmere. Træningen viste nu resultater og hendes krop blev mindre og mindre mærket af sclerosen. Franciska gik fra ikke at kunne cykle, holde balancen eller mærke hele højre side, til at træne hårdt mange gange om ugen. Franciska tror selv, at hun kan takke sin træning for, hvordan hendes krop i dag tackler sclerosen og for at hun har det så godt fysisk og mentalt, som hun har.  

Franciska Vesterholm opfordrede alle aftenens deltager til at komme med spørgsmål under hendes gennemgang og spørgelysten var stor. Der var en god dialog mellem aftenens publikum og Franciska, som svarede åbent på alle spørgsmål.

Franciska har efterfølgende uddannet sig til fitness- og spinninginstruktør og arbejder nu som instruktør for personer der tilbydes vedlagsfri fysioterapi hos Team Rehab Bike i FysioDanmark Roskilde.   

Når Francisca ikke træner og holder foredrag, skriver hun på en bog og hun har tidligere holdt oplæg sammen med Ulrik Dalgas som er idrætsfysiolog og forsker indenfor området.

Franciska deler gerne ud af sine erfaringer og medvirker til at motivere andre mennesker med sclerose, til at få mere fysisk aktivitet ind i deres dagligdag. Hun har lavet Facebook-gruppen ”Træning med sclerose”. Her trænes på alle niveauer, med forskellige fysiske udfordringer og med forskellige begrænsninger – men man er sammen. På sitet deler medlemmerne deres sejre og hepper på hinanden – der trænes på tværs af landet fra Skagen til Gedser og fra øst til vest. Alle kan være med uanset alder, træningserfaring og træningsform.