»Kommunen lukker øjnene for livskvalitet og selvstændighed«
»Nu står vi og behøver hjælp til fortsat at kunne leve et værdigt liv. Jesper bliver ikke bedre, mens han venter, tværtimod. Og imens bliver livskvaliteten forringet for ham, og jeg bliver yderligere belastet, fordi jeg også skal tage mig af denne sag nu.«
Sådan beskriver Martha Hornstrup den situation, som hun og manden, Jesper Hornstrup, har været i siden januar måned 2013.
Da Jesper Hornstrups lift gik i stykker i januar, troede ægteparret, at Struer Kommune hurtigt ville få den repareret eller udskiftet. Det havde nemlig ikke været noget problem at få liften installeret i sin tid i 2006.
Dengang kunne kommunen godt se, at liften var et nødvendigt hjælpemiddel for Jesper Hornstrup, der fik konstateret progressiv sclerose i 2004 og benytter elektrisk kørestol. Stuen i familiens hus i Linde ved Struer ligger nemlig to trin nede fra resten af huset, og for at Jesper Hornstrup frit kunne færdes i sit eget hus var en lift nødvendig, vurderede kommunen. Men sådan ser Struer Kommune ikke på sagen i dag.
En uholdbar løsning
Først blev liften skilt ad. Den kunne ikke repareres med det samme, og stykkerne lå med skarpe kanter og ledninger på familiens stuegulv i 10 dage. Med en stor familiefest forude rykkede Martha Hornstrup kommunen. Derefter blev der sat en slisk op i stedet for liften.
Ægteparret troede, at slisken var en midlertidig løsning, men den blev. En uholdbar løsning, mener de. Jesper Hornstrups sclerose gør nemlig blandt andet, at hvis han koncentrerer sig intenst om noget, kan det udløse spasmer. Det kan derfor være svært for ham at køre op og ned ad den smalle slisk, hvis kant er lav nok til, at han kan risikere at køre ud over siden. Konen Martha skal nu være der til at hjælpe, hver gang han skal op og ned til stuen.
»Jesper kunne selv køre ud på liften før. Han kunne selv ordne de forskellige ting, han skulle. Nu bliver jeg nervøs for, at han kører ud på slisken og vælter eller kører fast på tværs og holder der. Det er en psykisk belastning,« siger Martha Hornstrup.
Ny stue duer ikke
Derfor valgte ægteparret at klage over det afslag på reparation eller udskiftning af lift, som de fik i juni måned. Med i argumenterne for kommunens afslag ligger, at familien i stedet kunne indrette stue i et andet af husets rum.
To værelser på henholdsvis 8 og 14 m2 er blevet foreslået, men ifølge Martha Hornstrup er det ikke en løsning.
»Vi har en stor familie med fire børn og otte børnebørn. Vi er 18 i det hele, når vi er samlet. Vi kan simpelthen ikke være i et lille værelse,« siger Martha Hornstrup. »Der er i forvejen flere steder i huset, hvor Jesper ikke kan komme på grund af kørestolen, og det har vi indrettet os efter. Men at han kan komme ind i stuen, synes vi ikke er for meget at forlange.«
Friheden er berøvet
Klagen over afslaget ligger til afgørelse i Ankestyrelsen nu, men familien ved ikke, hvornår der kommer en afgørelse i sagen, og det belaster dem.
»Vi ved ikke, hvor meget længere vi kan holde til det. Det fylder så meget. Vi er faktisk nogle rigtig positive mennesker, men det her tærer hårdt på os. Vi bliver vrede,« siger Martha Hornstrup.
Også Jesper Hornstrup fortæller, at det er noget, han tænker på hver dag: »Jeg er faktisk blevet gal over det. De forstår det ikke. Jeg føler jo, at min frihed er blevet berøvet.«
Det handler om penge
Ægteparret fortæller, at de oplever, at sagsbehandlingen i kommunen har ændret sig markant siden for syv år siden, da de fik liften installeret.
»Tidligere var det sådan, at når behovet var der, så kom de, så det og handlede på det. I dag kommer de og ser på det, og så snakker de penge. De snakker ikke livskvalitet, de snakker om, hvad der er råd til. Livskvalitet og selvstændighed har de lukket øjnene for,« siger Martha Hornstrup, der også konstaterer, at den lange sagsbehandlingstid i sidste ende kan have vidtrækkende konsekvenser.
»Det påvirker vores hverdag at skulle vente på afgørelsen. Hvis du er godt tilpas, så kan du meget mere. Men hvis du er bitter og træt af det, så kan du mindre,” siger Martha Hornstrup. »Man kan sige, at nu har kommunen én, der skal have hjælp, men det kan være, det bliver til to, hvis vi bliver ved med at være så belastede. Det er den barske realitet.«
Sundheds- og ældreområdet i Struer Kommune oplyser, at de ikke ønsker at kommentere artiklen, da de ikke vil gå ind i en konkret sag.