Gå til hovedindhold

»Tai Chi gav mig balancen tilbage«

3. oktober 2013
Kort fortalt
63-årige Gary Paruszkiewicz fik konstateret sclerose for over 20 år siden. Det blev starten på et særligt forhold med træningsformen Tai Chi, som han giver skylden for, at han nu er gladere og sundere end nogensinde før
Thumbnail

Amerikanske Gary Paruszkiewicz var en succesfuld kok i byen Kankakee i Illinois, da han i 1991 fik stillet diagnosen sclerose. Snart kunne han ikke længere fortsætte sit arbejde som kok, da han pga. sin sclerose fik store fysiske problemer og ikke kunne tåle varmen i køkkenet. 

Gary Paruszkiewicz fortæller, at han røg ned i et sort hul. Han mistede sit arbejde, sad i kørestol og havde det rigtig dårligt fysisk. Hver dag måtte han tage en masse medicin og piller mod spasmer. Noget måtte gøres, og Gary Paruszkiewicz besluttede sig for at tage en bachelorgrad i psykologi på universitetet.

»Jeg begyndte at få det bedre, da jeg startede i skole igen. Her lærte jeg noget om, hvordan jeg kunne håndtere stress og tage vare på mig selv. Jeg fandt ud af, at jeg blev nødt til at gøre noget for mig selv, så jeg kunne få det bedre igen. Derfor begyndte jeg at gøre positive ting for mit helbred,« siger han. 

Tai Chi gav balancen tilbage

Gary Paruszkiewicz havde tidligere i sit liv stiftet bekendtskab med Tai Chi. Efter at han fik sclerose, arbejdede han med en fysioterapeut, og der bemærkede han, at nogle af øvelserne med fysioterapeuten mindede om Tai Chi.

»Jeg blev undervist i at gå igen, og den måde, jeg blev instrueret i at gå, mindede meget om den måde, man går på i Tai Chi,” siger han. »Da jeg først lærte Tai Chi tilbage i 70’erne, var det som en del af at tage det sorte bælte i karate, og jeg hadede Tai Chi. Med karate var jeg vant til at brække træstykker og lave vilde ting, så det sidste, jeg ville, var at bevæge mig laaangsomt som i Tai Chi. Det var bare kedeligt, syntes jeg.« 

 Men efter Gary Paruszkiewicz fik sclerose, ændrede hans syn på Tai Chi sig. 

»Efter min diagnose havde jeg det virkelig dårligt. Hele venstre side af min krop var skadet, og jeg fandt ud af, at Tai Chi var en nødvendighed for mig. Det gav mig balance og lærte mig at gå og skifte vægten i kroppen uden at komme til skade.«

Begyndte selv at undervise

Mens Gary Paruszkiewicz gik på universitetet, begyndte han derfor at dyrke Tai Chi i en park i frokostpausen. Her sluttede andre studerende sig til, og han begyndte så småt at undervise. Som en del af sin psykologigrad skulle han desuden undervise et vist antal timer.

»Jeg tænkte, at jeg lige så godt kunne undervise i min Tai Chi. Derfor udviklede jeg den og begyndte at undervise folk med handicap. De, der kom og var med, nød det virkelig, og så byggede det ligesom videre derfra,« fortæller han. 

Den form for Tai Chi, som Gary Paruszkiewicz udviklede, hedder Therapeutic Tai Chi og er gennemgået med fotos og tekst i hans bog »Therapeutic Tai Chi – My Journey with Mutiple Sclerosis, My Path with Tai Chi«.

Therapeutic Tai Chi adskiller sig fra ’almindelig’ Tai Chi, fordi den er udviklet specielt til mennesker med handicap.

»Nogle af de bevægelser, der er i de traditionelle former for Tai Chi, kan være svære for folk med handicap at lave. Det kan være svært for folk med f.eks. Parkinsons eller sclerose at holde balancen. Derfor udviklede jeg øvelserne i samarbejde med min fysioterapeut, så de kan laves, selvom man har et handicap. Man kan f.eks. holde fast i en stol eller stok, og så kan man godt være med,« siger Gary Paruszkiewicz.

Sundere end nogensinde

I dag er Gary Paruszkiewicz 63 år. Han bruger ikke længere kørestol og har ikke haft et attak de sidste 20 år.  

»Jeg betragter sclerose som en gave fra gud. Jeg er sundere og gladere end nogensinde, og jeg får lov at arbejde med nogle vidunderlige mennesker – og så er jeg lige præcis syg nok til at få de gode parkeringspladser.«

Han dyrker lidt over en times Tai Chi hver dag. Selv siger han, at det ikke er svært at holde sig motiveret.

»Det er let for mig at holde disciplinen, fordi jeg ved, at hvis jeg ikke gør det, så kan jeg mærke det den næste dag. Og hvis jeg ikke gør det i en længere periode, så vil jeg blive meget øm, og min balance vil blive dårlig – mit helbred vil simpelthen lide under det. Jeg bliver nødt til at gøre for min egen skyld for at holde mig sund og glad, som jeg er nu,« siger Gary Paruszkiewicz, der dog godt er klar over, at han ikke er i samme form, som før han fik sclerose. 

»Jeg kommer aldrig til at løbe et maraton, men jeg ved, at jeg kan gå, og min kone og jeg går vandreture eller cykler en tur.«

Start blødt ud

Igennem de sidste 20 år har Gary Paruszkiewicz undervist omkring 2.000 mennesker i Tai Chi, og han siger, at han har set flere af sine elever få det bedre, efter de er begyndt at dyrke Tai Chi. 

»De lærer at være opmærksomme på deres krop, og det giver en forbedring,« siger han. »En af de vigtigste ting, jeg har lært, er, at det er vigtigt at starte blødt ud. Folk kan hurtigt blive meget frustrerede, fordi det kan virke overvældende f.eks. at skulle lære at gå igen. Men du har resten af livet til at få det bedre. Lad være at overvælde eller skade dig selv, fordi du vil det hele med det samme. Hvis du sidder i kørestol, så start med at sidde og så kom op og stå, når du kan. Det var det, jeg gjorde.«

Gary Paruszkiewicz råder folk, der gerne vil i gang med at dyrke Tai Chi, til at finde en underviser at arbejde sammen med.

»Find en underviser – måske skal du lære dem noget, fordi de skal tilpasse nogle af øvelserne, men så kan I lære sammen. Jeg vil desuden anbefale, at man dyrker Tai Chi selv hver morgen. Bare 15 minutter, så kroppen vænner sig til øvelserne.«

Hvis man gerne vil i gang og ikke har mulighed for at finde en Tai Chi underviser, anbefaler Gary Paruzskiewicz, at man i stedet kan starte med at bruge instruktions-videoer. 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.