Gå til hovedindhold

Annette kysser sclerose farvel

10. april 2013
Kort fortalt
Annette Søndergård er en af kvinderne i årets ”kys sclerose farvel”-kampagne

Af Kitt Kragelund

”Sclerosen er for mig forbundet med en masse begrænsninger. Sygdommen har givet mig helt andre livsbetingelser, og det er frustrerende at leve med en sygdom, der er så foranderlig,” fortæller Annette Søndergård.

Hun er hovedperson i en af årets ”kys sclerose farvel”-kampagnevideoer. Her fortæller hun om, hvordan sygdommen påvirker familielivet. Men at stå frem i en kampagne for hele Danmark er ikke nødvendigvis nemt.

”Det er da aldrig sjovt at blive filmet. Men jeg mener, at hvis man har muligheden for at stå frem og sige noget, der kan hjælpe, så skal man det. Jeg håber kampagnen kan samle mange penge ind til forskning.”

Bliver set anderledes

For Annette har sclerosen haft mange konsekvenser. I videoen fortæller hun om den dårlige samvittighed overfor familien, fordi hun fysisk ikke er i stand til at deltage i så meget. Men sygdommen har også betydet, at hun føler sig set på anderledes:

”Jeg vil da hellere blive set efter på gaden, fordi jeg har en god røv som tidligere, og ikke fordi jeg er handicappet som nu. Det er klart. En dag blev jeg stoppet på gågaden, hvor en ældre kvinde skældte mig ud for at være fuld med min datter i hånden. Det skar dybt i hjertet.”

På grund af sclerosen er Annettes balance meget dårlig. Derudover har hun meget stive ben og mange kramper. Den stive gang har også betydet smerter i hofter og knæ.

”Hvis bare…”

På trods af sygdommens mange konsekvenser, formår Annette at finde det berigende i sygdommen.

”Jeg er altid hjemme. Mine børn kan altid ringe, og jeg kan altid hente dem i løbet af meget kort tid. Desuden har sygdommen lært mig at prioritere, hvad der er vigtigt i livet,” mener hun.

Men derfor er håbet om, at forskning en dag kommer med en helbredende kur mod sclerose ikke mindre:

”Jeg vil så gerne så meget. Hvis bare jeg kunne gå en tur i skoven med min mand eller tage med pigerne på shoppetur. Jeg håber så inderligt, at der bliver udviklet noget medicin, der kan helbrede sclerose. Som det er nu, føler jeg lidt, at min familie betaler en høj pris for at have mig.”

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.