Gå til hovedindhold

Ansøgning om Tysabri som førstevalgsbehandling

16. maj 2013
Kort fortalt
Medicinalfirmaet Biogen har ansøgt både de amerikanske og europæiske lægemidler om, at Tysabri kan blive førstevalgsbehandling for patienter der ikke har JC-virus antistoffer i blodet

Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler

I dag er lægemidlet Tysabri kun godkendt som en såkaldt andenvalgsbehandling, det vil sige en behandling man kun kan få, hvis førstevalgsbehandlingerne som Interferon og Copaxone ikke er effektive nok. Det skyldes, at man er i risiko for at udvikle den potentielt livsfarlige hjernebetændelse PML ved indtagelse Tysabri.

Test kan afdække risiko for PML

Nu ved man imidlertid, at man skal være aktiv bærer af den såkaldte JC-virus, hvis man skal udvikle PML ved Tysabri-brug og Biogen har udviklet en test, der kan se, hvem, der har JC-virus i kroppen, hvilket er cirka halvdelen af befolkningen. Derfor har Biogen nu ansøgt både de amerikanske og europæiske lægemiddelsmyndigheder om, at Tysabri kan blive en førstevalgsbehandling for alle, der ikke har JC-virus i kroppen og dermed ikke er i risiko for at udvikle PML.

Danmark følger de internationale anbefalinger

Siger den europæiske lægemiddelmyndighed, EMA (European Medicines Agency) ja til ansøgningen, vil Tysabri også automatisk blive godkendt som førstevalgsbehandling til JC-virus negative sclerosepatienter i Danmark.
”Sundhedsstyrelsen herhjemme følger EMAs retningslinjer, så jeg kan ikke forestille mig, at det ikke også ville være tilfældet her,” siger Finn Sellebjerg, overlæge på Rigshospitalet og formand for Scleroseforeningens Forskningsudvalg.

Ressourcekrævende lægemiddel

Det betyder imidlertid ikke, at alle JC-virus negative patienter nødvendigvis vil blive skiftet over på Tysabri.
”Tysabri er et dyrt og ressourcekrævende lægemiddel at distribuere, så man kan godt forestille sig, at RADS (Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin) måske vil lægge nogle restriktioner på brugen. Det må vi se, når der i så fald skal udarbejdes ny behandlingsvejledning,” siger Finn Sellebjerg.

Ikke alle skal skifte

Samtidig er det ikke sikkert at alle nødvendigvis vil have hverken gavn af eller lyst til at skifte.
”Vi har godt nok en fornemmelse af, at Tysabri er det mest effektive middel vi har, men vi har ingen nagelfaste beviser, og mange er velbehandlede på den medicin, de bruger nu. Derfor er det ikke nødvendigvis en fordel at skifte. I øjeblikket er der teorier fremme om, at hvis man stopper med Tysabri igen, så kan sygdommen i enkelte tilfælde blusse kraftigere op. Så hvis man bliver nødt til at stoppe på grund af for eksempel en graviditet eller bivirkninger, kan man være i risiko for at forværre sin sygdom, og det er jo ikke ønskværdigt,” siger Finn Sellebjerg.

Tidskrævende behandling

Samtidig kræver Tysabri en infusion på hospitalet en gang om måneden.
”Mange vil måske synes, det er nemmere at få en af de nye tabletbehandlinger frem for at skulle ind på hospitalet og afsætte en dag om måneden. På den anden side kan der også være dem, der synes, det er lettere end at gå og huske på at tage tabletter. Det er jo meget individuelt. Men det vil til enhver tid være en beslutning man skal tage sammen med sin neurolog,” siger Finn Sellebjerg.
Hvornår EMA ventes at tage stilling til Biogens ansøgning vides endnu ikke.

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.