Gå til hovedindhold

Bedre forståelse af træthed ved sclerose

26. august 2014
Kort fortalt
På Hvidovre Hospital vil forskere forsøge at forstå, hvilke mekanismer der ligger bag, når mennesker med sclerose rammes af motorisk træthed efter fysisk aktivitet
Forskningsstøtte 2014: De fleste mennesker med sclerose kender alt for godt trætheden. Når man har bevæget sig lidt for meget. Eller koncentreret sig for længe.Problemet er at mennesker med sclerose udmattes meget hurtigere end raske personer. Det er et kæmpeproblem for masser af forskning viser, at det er et af de mest hyppige symptomer ved sclerose og noget af det, der påvirker folks livskvalitet allermest,” siger Hartwig Siebner, professor og forskningsleder ved Danish Research Centre for Magnetic Resonance (DRCMR) på Hvidovre Hospital.

Mønstret bag trætheden

Man ved ikke hvilke mekanismer, der ligger bag trætheden, så det er de nu ved at undersøge nærmere på DRCMR.  De koncentrerer sig om den såkaldte motoriske træthed, som opstår efter eller i forbindelse med bevægelse og fysisk aktivitet. Til det har de fået 443.000 kroner af Scleroseforeningens forskningsmidler i 2014.Mønstret bag motorisk træthed undersøges ved, at forsøgspersonerne bliver bedt om at udrette forskellige fysiske opgaver. Først en opgave, der ikke er trættende, og derefter en der er. ”Vores hypotese er, at hvis man har sclerose bruger hjernen for meget krudt på ikke trættende opgaver og bevægelser, med det resultat at der ikke er energi til de mere krævende aktiviteter. Vi vil kigge på dynamikken i trætheden. Kan man se et mønster i hjernen, der kan forudsige, at du bliver træt senere hen?,” forklarer Hartwig Siebner.

Forskellige teknikker

Det gør forskerne ved at kigge på forsøgspersonernes hjerner med forskellige billeddannende teknikker, mens forsøgspersonerne udfører de forskellige opgaver. De ser blandt andet på blodgennemstrømningen i hjernen og hjerneaktiviteten på hjernens overflade. På den måde kan de stykke et billede sammen af, hvad der sker i hjernen på et givet tidspunkt.”Hvis vi finde nogle mønstre, der kan vise hvor og hvordan hjernen ikke fungerer, som den skal, så kan vi også finde ud af, hvordan vi  skal sætte ind med fysioterapi, medicin eller anden form for behandling,” siger Hartwig Siebner om ideen bag forskningsprojektet.

Objektiv metode til at beskrive og vurdere træthed

Indtil videre er det kun patienterne selv, der kan fortælle om deres træthed. Det er vigtigt at få viden om trætheden fra patienternes, men deres beskrivelse og vurdering vil altid være subjektivt og derfor forskellig fra person til person fordi den er påvirket af personlighed, hjemmelige og sociale forhold, humør og så videre. Hvis man kan finde en målemetode for træthed, får man en mere objektiv metode, som vil gøre det lettere for udenforstående at forstå problemets omfang. Forskerne vil sammenligne mønstrene i hjernen hos raske kontroller med mennesker med sclerose, der både lider af træthed og ikke gør. På den måde håber de at få det bedste billede af mønstrene bag trætheden. ”Det er et komplekst forsøg, for vi bruger helt nyt udstyr og nye metoder til det her forskningsprojekt. Men vi håber på at kunne rapportere nogle resultater i første halvdel af 2016,” fortæller Hartwig Siebner.  Forskningsstøtte 2014: I en artikelserie hen over juli og august uddyber vi de forskningsprojekter, der har fået støtte af Scleroseforeningen i 2014. Beskrivelsen af det første projekt blev bragt 7. juli. 
Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.