Gå til hovedindhold

Bliv ven med din krop og få bedre sex

27. september 2016
Kort fortalt

Måden, du opfatter din krop på, har stor betydning for dit sexliv. Det er nemlig meget nemmere at arbejde med din seksualitet, når du har det godt med at være nøgen og i det hele taget accepterer din krop, som den er. Også med de forandringer, sclerosen medfører.

Thumbnail

 

Tekst: Else Olesen, sexolog 

Elsker du din krop? Kan du sige, helt ærligt, at du knus-elsker hver eneste lille del af den, har det godt med at være i den og fuldstændig accepterer de ændringer, der sker med den, om det er så pga. børnefødsler, alder eller sygdom?

Hvis ikke, er du helt almindelig. Det er nemlig de færreste af os, der ikke har et eller andet udestående med vores krop. Vi synes enten, vi er for tykke eller for tynde, for høje eller lave, at næsen er for stor eller hænderne for behårede, at der er for meget appelsinhud eller for lidt six-pack, eller… Du har nok fanget pointen.

Hver eneste dag bliver vi bombarderede med reklamer om ”den perfekte” krop, og ikke mange af os kan sige os frie for at blive påvirkede. Vi får et lettere anstrengt forhold til vores egen krop, og i stedet for at være taknemmelige for, at den trods alt bærer os gennem livet, finder vi hele tiden på ting, der er galt med den.

Den opfattelse, vi har af egen krop, kaldes kropsopfattelse eller body image. Kropsopfattelsen har ikke særlig meget at gøre med, hvordan kroppen rent faktisk ser ud, men alt at gøre med, hvordan vi selv opfatter den. De fleste af os svinger mellem en positiv og negativ kropsopfattelse, afhængig af humør, perspektiv, omgivelser osv.

Hvis du har en negativ kropsopfattelse, kan det betyde, at du har et urealistisk billede af din egen krop. Det ses f.eks. tydeligt hos meget tynde piger med anoreksi, som selv synes, de er for tykke. Hvis du har en negativ kropsopfattelse, skammer du dig måske over din krop, føler dig ikke tilpas i den og bruger i det hele taget meget tid på, hvor forkert den er.

Hvis du derimod har en positiv kropsopfattelse, har du accepteret, at du nu engang ser ud, som du gør, og har det godt med din krop det meste af tiden. Og det selvom din krop slet ikke er ”perfekt” og måske ikke lever op til samfundets idealer – du har bare lært, at det er helt okay, og at det måske er idealerne, der er lidt højt sat. Du véd, at dit værd ikke hænger sammen med kroppens udseende eller formåen.

Kropsopfattelsen skabes af vores omgivelser og vores egne tanker om, hvordan vi burde se ud. Og som om det ikke var op ad bakke i forvejen, med alle de reklamer og film med perfekt udseende skuespillere, vi bliver udsat for hele tiden, så bliver det bestemt ikke nemmere af at få en sygdom som sclerose.

Sclerose og kropsopfattelse

Sclerosen kan nemlig forandre kroppen rigtig meget, så den kan komme til at føles som en modspiller i stedet for en medspiller. Du er måske rigtig ked af alt det, din krop ikke længere kan, måden, den nu ser ud på, og spekulerer over, hvad andre – f.eks. potentielle sexpartnere – synes om den.

I din egen opfattelse er du måske reduceret til hende, der altid er træt, ham, der går langsomt eller slet ikke kan gå, hende, der får spasmer under samleje, eller ham, der ikke kan få rejsning. Det er nemt at komme til at fokusere på alt det, kroppen ikke længere kan, i stedet for det, som den kan.

Den negative kropopfattelse påvirker seksualiteten i negativ retning, og derfor kan det være en god idé at starte med at arbejde med dit forhold til din krop, inden, eller i hvert fald imens, du kaster dig ud seksuelle eksperimenter.

Jeg ville ønske, at jeg kunne servere en magisk trylleform for dig, men jeg kan desværre ikke love dig nogle nemme løsninger. Men jeg kan love dig, at hvis du arbejder med din kropsopfattelse, så den bliver mere positiv, så vil det også påvirke din seksualitet i en positiv retning. For jo bedre, du har det med din krop, jo bedre har du det med at være nøgen og eksperimentere med nye, seksuelle måder at være sammen på. Og det kan være tvingende nødvendigt, hvis du vil have et dejligt sexliv på trods af sclerosen. Læs mere om det her.

Egentlig kan det siges kort; jo mere, du elsker dig selv og din krop, jo bedre bliver dit sexliv.

Vejen til en positiv kropsopfattelse

Så hvad gør du, hvis du har en negativ kropsopfattelse og gerne vil ændre det?

Du starter med regel #1. Det er den vigtigste og eneste regel, som er rigtig god at overholde, hvis du gerne vil have det bedre med din krop:

Regel #1: Du må ikke længere tale grimt til dig selv!

Det vil altså sige, at det er slut med at se dig i spejlet og tænke ”hvor er jeg grim/tyk/kikset/uværdig/tyndhåret” eller ”gid jeg ikke brugte kørestol/ikke havde så mange spasmer/ikke havde rejsningsproblemer” og så videre. Det er simpelthen forbudt at sige negative ting til dig selv. Det er, som det er. Og du kommer ikke til at acceptere det og dermed få det bedre med din krop, hvis du hele tiden går og skælder den ud.

Hvis du alligevel skulle komme til (hvilket er ret sandsynligt, især i starten) at tænke noget grimt om dig selv, så skal du straks erstatte den grimme tanke med en pæn tanke. Hvis du f.eks. har tænkt ”mine ben er så grimme”, så skynder du dig i stedet for at finde på et eller andet pænt at sige om dig selv. Det kan være, du har flot hår, smukke fødder, en flot brystkasse e.l. Du kan gøre det til en sjov og opfindsom leg, at du skal finde på noget pænt, hver gang du tænker noget grimt om dig selv.

Derudover kan du eksperimentere med følgende:

  • Prøv at lægge mærke til, hvornår du har det værst med din krop. Er det, når du læser nogle bestemte blade eller er sammen med bestemte mennesker eller er i nogle bestemte situationer? Forsøg derefter så vidt muligt at undgå de situationer. Hvis du f.eks. får det rigtig skidt med din krop af at læse dameblade – så lad være! Forsøg i stedet at omgive dig med mennesker og situationer, som støtter dig og får dig til at have det godt med dig selv.
  • Lav en liste over alle de positive ting ved dig selv, som ikke har noget med din krops udseende eller formåen at gøre. Det kan f.eks. være, at du har god humor, laver det flotteste pileflet, gør en forskel for andre med sclerose gennem frivilligt arbejde, eller hvad det nu kunne være. Listen bliver garanteret lang, hvis du bruger lidt tid på det. De fleste af os har flere talenter, end vi aner, men hvis du alligevel har svært ved at finde på noget, så spørg din partner eller en god ven. Du vil sikkert blive overrasket over, hvor meget godt andre tænker om dig.
  • Behandl din krop med respekt og venlighed. Det hænger lidt sammen med regel #1, men her går det lidt videre. Brug tid på at kæle for din krop. Smør den ind i lækre cremer, tag et dejligt fodbad, giv den noget sundt at spise og vær i det hele taget god ved den.
  • Undersøg din egen kropsopfattelse. Hvad tænker du om din krop? Hvad tror du, andre tænker om din krop? Brug gerne tid på at skrive dine tanker ned. På den måde kan det blive meget tydeligt for dig, hvad der med fordel kan kigges på og ændres, så du får det bedre med din krop.
  • Spørg! Ofte er de tanker, vi har, om hvad andre tænker om os, meget langt fra virkeligheden. Hvis du f.eks. er sikker på, at din partner tænder helt af på din ”nye” krop – så spørg vedkommende, om det virkelig er sandt. Du vil oftest opdage, at det hele foregår i dine tanker, og at andre tænker langt mere positivt om din krop, end du selv gør.
  • Eksperimenter med intimøvelsen, som du kan finde her
  • Vær nysgerrig og find flere tips på nettet og i bøger og blade. I min bog ”Når kærligheden bliver svær”, som enten kan købes eller lånes på biblioteket, er der også flere gode øvelser, som kan hjælpe dig til at acceptere din ”nye” krop.

Der er desværre ingen nemme veje til en positiv kropsopfattelse, og når du har sclerose kan det føles endnu sværere. Det kræver arbejde, og du vil sikkert opleve, at det bliver to skridt frem og et tilbage. Men hvis du er stædig og ikke giver op, vil din mere positive kropsopfattelse give dig mere glæde og livskvalitet – og desuden være med til at sætte fut i tingene under dynen.

Hvis du oplever, at du bliver ved med at sidde fast i en negativ kropsopfattelse, vil jeg anbefale, at du tager kontakt til en af Scleroseforeningens dygtige psykologer eller en af sexologerne på sclerosehospitalerne i Ry eller Haslev. 

I næste nyhedsbrev kommer det til at handle om spasmer og kramper, hvordan de påvirker dit sexliv, og hvad du selv kan gøre for at mindske generne mest muligt. 

I mellemtiden er du altid velkommen til at skrive til mig på sexolog@elseo.dk, hvis du har forslag til emner, du godt kunne tænke dig, jeg skriver om, eller hvis du har ris eller ros. Du kan også følge mig på Facebook her, hvor jeg jævnligt poster links til blogindlæg om sygdom og seksualitet. Du kan også finde dem på min hjemmeside.

 

Rigtig god fornøjelse.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.