Brugen af Aubagio udvides

Da Aubagio, der er godkendt til behandling af attakvis sclerose, indledningsvist blev godkendt til brug af lægemiddelagenturet European Medicines Agency (EMA) var det til såkaldte førstelinjebehandling af sclerose. Det betød, at man skulle have en regulær sclerosediagnose, før man kunne få udskrevet tabletten.
Nu har lægemiddelagenturet så udvidet brugen af tabletten til de, der modtager en såkaldt CIS-diagnose. Det vil sige personer, der har oplevet et enkelt tilfælde med neurologiske symptomer, som er typiske for sclerose.
Resultater fra klinisk studie
Det udvidede brug af tabletten kommer på baggrund af et klinisk studie, der har evalueret effekten af Aubagio op til 108 uger efter folk har oplevet et klinisk isoleret syndrom. 618 patienter deltog i forsøget og fik tilfældigt valgt enten 7 mg. Aubagio (205 patienter), 14. mg (216 patienter)Aubagio eller et placeboprodukt (197 patienter). Risikoen for et nyt attak indenfor to år var 35,9 procent i placebogruppen og 24 procent hos den gruppe, der fik 14 mg Aubagio om dagen, som er den dosis tabletten indeholder i dag.
Skal indskrives i behandlingsvejledningen
Sundhedsstyrelsen har nu formelt godkendt den nye indikation for Aubagio, og det betyder, at den skal indskrives i behandlingsvejledningen for sclerose, der p.t. står overfor en revision.
Indtil nu har kun interferon-produkter og Copaxone været godkendt til behandling af CIS-tilfælde.
Se den gældende behandlingsvejledning her.
Om CIS:
CIS kaldes på dansk klinisk isoleret syndrom og er det første fomodede angreb (attak) af sclerosen. CIS kaldes derfor ofte et "forstadie" til sclerose, men diagnosen kan som regel ikke stilles med sikkerhed, før man har haft mindst to attakker, eller at der er set udvikling af nye plak (hvide pletter) I hjernen på en ny MR-skanning.
Risikoen for at udvike sclerose indenfor de næste 3 år efter en CIS-diagnose er omkring 50 procent, men kan nedsættes med ca. 30 procent, hvis man starter i sygdomsdæmpende behandling.