Gå til hovedindhold

D-vitamin ved fødslen og sclerose

6. februar 2017
Kort fortalt
Ny dansk forskning peger på en mulig sammenhæng mellem lavt D-vitamin-niveau hos det nyfødte barn og barnets senere risiko for udvikling af sclerose.
Thumbnail

Her i den mørke vintertid har en ny dansk undersøgelse om det sol-stimulerede D-vitamin netop set dagens lys i tidsskriftet Neurology (resume her).

Forskere fra Statens Serum Institut og Syddansk Universitet har kigget nærmere på, hvad betydning D-vitaminmængden ved fødslen har for udvikling af sclerose. 

Resultatet antydede, at babyer født med et lavt D-vitaminniveau i blodet så ud til at have en højere risiko for at få sclerose senere i livet.

Blodprøver fra nyfødte siden 1981

Til brug for undersøgelsen anvendte forskerne blodprøver fra nyfødte. De blodprøver indsamles lige efter fødslen og gemmes i Den Neonatale Screening Biobank.

Alle personer i Scleroseregisteret, der var født siden april 1981, som havde sclerose-debut til og med 2012, og hvis blodprøve var tilstede i Biobanken indgik i studiet.

Forskerne matchede på køn og alder 521 sclerosepatienter med 972 raske personer, og inddelte deltagernes i 5 grupper baseret på D-vitaminniveau blandt de raske personer. 

Flere sclerosepatienter med lavt d-vitamin som nyfødte

Af de 521 sclerosepatienter, havde 136 (26%) det laveste d-vitaminniveau (<21 nmol/L) ved fødslen, mens det blandt de raske kontrolpersoner var 193 ud 972 (20%).

Omvendt havde 89 ud af de 521 sclerosepatienter (17%) og 198 ud af de raske 972 personer (20%) det højeste d-vitaminniveau (>49 nmol/L).

Medforfatter på studiet, Egon Stenager, professor ved Syddansk Universitet forklarer:

”Vi så, at personer i den højeste d-vitamingruppe havde en ca. 50% formindsket risiko for at udvikle sclerose senere i livet sammenlignet med dem, der som nyfødte havde et d-vitaminniveau i den laveste gruppe”.

Andre undersøgelser har foreslået en beskyttende rolle af d-vitamin for udviklingen af sclerose.

Selvom dette studie peger i samme retning, så kan undersøgelsen dog ikke vise, at et en stigning i d-vitaminniveau nedsætter risikoen for sclerose. 

Uvist hvad forskellen skyldes

Og på trods af at studiet peger på en sammenhæng mellem et lavt D-vitaminniveau i babyer og en højere risiko for at udvikle sclerose senere i livet, så er det uvist, hvad der kunne ligge bag. Samtidig har undersøgelsen en række begrænsninger:

1) deltagerne i studiet var kun op til 30 år gamle, så undersøgelsen inddrog ikke de personer, der udviklede sclerose i en senere alder, 2) ca. 30% af personerne med sclerose, der var født i tidsrummet, havde ikke en blodprøve eller blodprøve nok til at bestemme d-vitaminniveauet, 3) D-vitaminniveauet blev kun målt én gang og tog dermed ikke højde for naturlige udsving over tid, og 4) sammenhængen kunne ligeså godt være drevet af andre faktorer, herunder D-vitaminniveauet senere i livet.

Egon Stenager pointerer:

”Det er nødvendigt med mere forskning for at bestyrke resultaterne, men undersøgelsen kan bidrage til debatten om betydningen af D-vitaminniveauet hos gravide og om D-vitamintilskud som forebyggelse af sclerose", og han fastslår:

"Dertil er det vigtigt at påpege, at alle personer skal følge de gældende anbefalinger mht d-vitamin, og at d-vitamin niveuaet hverken må være for højt eller for lavt”.

Forskningen blev i 2011 støttet af Scleroseforeningen med 228.527 kr.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.