Gå til hovedindhold
TemaRessourcemangelSe hele temaet

Danmark halter bagefter i brugen af MS-sygeplejersker

1. juni 2015
Kort fortalt
I USA og en lang række europæiske lande findes der universitetsuddannelser og forskellige eksamensformer, der har til formål at højne sygeplejerskernes kompetencer. Det er ikke tilfældet i Danmark
Thumbnail

Hvis man skæver bare en smule til udlandet, vil man hurtigt opdage, at uddannelse og brug af sygeplejersker varierer meget på tværs af landegrænser. Mange andre steder i verden skal der et eksamensbevis til, før man kan kalde sig specialiseret MS-sygeplejerske, men i Danmark oplæres sygeplejerskerne direkte på scleroseklinikkerne af mere erfarne sygeplejersker. Det betyder, at der i dag ikke findes nogen formel specialuddannelse til sygeplejersker, der arbejder med sclerosepatienter i Danmark.

Men det har været debatteret i flere år, og tilbage i 2010 rejste Socialdemokraterne et beslutningsforslag i Folketinget, som skulle flytte en del af lægernes ansvar og autorisation over til sygeplejerskerne: Sygeplejerskerne skulle nemlig have mulighed for at forlænge recepter og justere medicin på egen hånd.

"Det vil betyde, at flere patienter, ikke mindst de kronisk syge, hurtigere vil blive tilbudt  undersøgelser, den løbende kontrol og justering, som de har behov for," står der i beslutningsforslaget.

Men det blev aldrig vedtaget.

Bedre tilbud til kroniske patienter

Direktør i Scleroseforeningen, Mette Bryde Lind, mener, at det er på tide, at man kigger på, hvordan man bedre kan udnytte ressourcerne på landets scleroseklinikker.

"Vi kan ikke være tilfredse med de tilbud, der findes til mennesker med sclerose i dag. Der er lange ventetider, udskudte kontroller i massevis og progressive patienter, som ikke får den hjælp, de har behov for. Der er samtidig mangel på neurologer, og det er helt uforståeligt, hvorfor man ikke tager ved lære af de udenlandske erfaringer, som viser, at det er både sikkert og effektivt at bruge sygeplejersker mere i behandlingen af sclerosepatienter," siger hun.

Ikke sikret ensartet behandling 

I USA kan sygeplejersker, der arbejder med sclerosepatienter, tage en eksamen udviklet af Multiple Sclerosis Nurses International Certification Board, der gør dem til specialister i sclerose. Og i lande som England, Holland og Sverige kræves en 1-årig universitetsuddannelse for at være specialiseret MS-sygeplejerske.

Med en eksamen i hånden kan sygeplejersken varetage flere opgaver, og i England har størstedelen af de 250 specialuddannede MS-sygeplejersker ret til at udskrive medicin.

I Danmark ser vi allerede nu, at sygeplejerskerne mange steder løser flere og flere opgaver – og samtidig overtager nogle af lægernes. Det kan lade sig gøre, fordi loven er indrettet sådan, at lægerne kan afgive opgaver på en såkaldt rammedelegation.

"Problemet er bare, at vi ikke kan være sikre på, at alle sygeplejersker kan det samme. Det er op til ledelsen på de enkelte scleroseklinikker at beslutte, hvilke og hvor mange opgaver sygeplejerskerne får. Og når vi ved, at afdelingerne er pressede

på ressourcer, kan vi heller ikke være sikre på, at alle sygeplejersker får tilstrækkelig med uddannelse," siger Mette Bryde Lind.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.