Gå til hovedindhold

Eksperter uenige om D-vitamin

3. oktober 2013
Kort fortalt
På det først store samlede symposium ved sclerosekonferencen i Bellacentret i går, var D-vitamin og vitaminets rolle for sclerose til debat. Men med den viden, der foreligger på nuværende tidspunkt, er det svært at drage endelige konklusioner

Er der bevis nok for, at man bør give D-vitamin tilskud til hele befolkningen for at forebygge sclerose? Og er det nødvendigt og overhovedet muligt at gennemføre forsøg for at teste D-vitamins effekt på sygdommen?

Det var de to store spørgsmål, der i går blev kastet op i luften på den første store samlede seance i Bellacentret, hvor 7.500 mennesker i øjeblikket er samlet til sclerosekongres. Desværre kom der ikke noget entydigt svar på nogen af spørgsmålene, for eksperterne er uenige.

På den ene side

Først plæderede George Ebers, professor i Neurologi på Oxford Universitet for, at han mener, der er beviser nok for, at man bør anbefale D-vitamin tilskud til den brede befolkning. Blandt andet fordi mange af de gener, der er associeret til udviklingen af sclerose er koblet til D-vitamin. Ebers nævnte også flere eksempler på folk med højt d-vitamin niveau i blodet, der har færre sclerosetilfælde end andre. For eksempel er der færre, der bor højt oppe i Norge, der har sclerose, end folk der bor længere nede i landet. Det tilskriver Ebers den store mængde fisk, man spiser deroppe, hvilket giver en stor mængde D-vitamin gennem maden.

Ebers påpegede også, at D-vitamin ikke er farligt, så sammenholdt med de mange indikationer på, at vitaminet kan have en finger med i spillet omkring sclerose, selvom man ikke ved præcist hvordan, så mener han ikke, man bør holde sig tilbage for at anbefale D-vitamin tilskud til alle.

På den anden side

Overfor Ebers stod så Alberto Ascherio professor på Harvard i Boston, som ikke mener, der er beviser nok for, at D-vitamin kan beskytte mod eller forbedre sclerose. Det her ikke noget, hvor ”one size fits all”. Nogle mennesker har lavt niveau af D-vitamin uanset, hvad de gør, påpegede Ascherio, og dermed mener han, der kun er indirekte beviser for, at D-vitamin betyder noget for sclerose. Mangel på D-vitamin kan lige så godt være et udtryk for, at det er andet end det lave vitaminindhold, der er problemet. Måske at man har levet mere usundt. Derfor kan D-vitamin være en markør for en forhøjet risiko for at få sclerose uden at være problemet i sig selv.

Ascherio påpegede derfor, at der er behov for at lave kontrollerede medicinske forsøg med D-vitamin tilskud til sclerosepatienter for, at få bevis på, at D-vitamin tilskud har en effekt på sygdommen. Men også her er eksperterne uenige om, hvorvidt det overhovedet er muligt at designe forsøg, så man kan finde det endelige bevis.

Store forsøg med D-vitamin på vej

Gilles Edan, der leder den neurovidenskabelige afdeling på Pontchaillou hospitalet i Rennes i Frankrig, mener det godt kan lade sig gøre, og i Frankrig er man lige nu i gang med at iværksætte et forsøg på såkaldte CIS-patienter, det vil sige patienter med såkaldt klinisk isoleret syndrom, der kun har oplevet et enkeltstående angreb på deres myelin. CIS-patienter får ikke automatisk diagnosen sclerose, men er i fare for at udvikle sygdommen. Derfor kan man på disse patienter se, om D-vitamin gør en forskel for udviklingen af sygdommen.

Det franske forsøg, der blandt andet er støttet af den franske stat med en million euro omfatter 30 centre i Frankrig og vil pågå over de næste to år. Ligeledes har man netop igangsat et et-årigt forsøg i Australien og på New Zealand, hvor 21 centre deltager, og hvor man tester at give patienterne enten placebo eller forskellige doser D-vitamin for at se, om CIS-patienter reagerer forskelligt på de forskellige doser.

Risiko for upålidelige forsøgsresultater

Men resultatet fra disse forsøg vil ikke være pålidelige, argumenterede Xavier Montalban, leder af afdelingen for klinisk immunologi på Vall d`Hebron-hospitalet i Barcelona. Det vil nemlig være umuligt at kontrollere et forsøg med d-vitamin tilskud uden at få afsmitning fra andre kilder. Der er jo D-vitamin i for eksempel fiskeolie, og det vil være umuligt at holde forsøgsdeltagere væk fra solen, som får kroppen til at producere D-vitamin.

Derfor mener Montalban det vil være både økonomisk uansvarligt at gå i gang med sådan et forsøg og uetisk, når der er så stor risiko for at fejle og for, at der vil blive stillet spørgsmålstegn ved forsøgenes udfald. Desuden risikerer man, at få et negativt udfald af forsøgene, selvom D-vitamin rent faktisk har en effekt, og så står man i den situation, at man ikke kan anbefale D-vitamin, selvom man faktisk burde, lød anken fra Montalban.

Han sluttede af med at citere en kollega, for at hvis han fik konstateret sclerose selv, ville han ikke have tid til at sidde og vente på et forsøg, der skulle bevise vitaminets effekt. Med tanke på D-vitamins sikkerhedsprofil ville han bare gå i gang med at tage et tilskud.
 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.