Endnu ingen endelige beviser for D-vitamins effekt
Af Louise Wendt Jensen, forskningsformidler
D-vitamin er i søgelyset, når det gælder at finde en årsag til udviklingen af sclerose, men der er endnu ingen endegyldige beviser hvilken – og om nogen – rolle vitaminet spiller i forhold til sygdommen. Det fastslår flere oversigtsartikler, der er blevet gennem publiceret de seneste måneder i videnskabelige tidsskrifter. Oversigtsartiklerne gennemgår de studier, der foreligger omkring afprøvningen af D-vitamin på sclerosepatienter og kommer frem til, at der ikke er nogen klare konklusioner vedrørende sammenhænge mellem sclerose og D-vitamin.
Modsatrettede resultater
I en af oversigtsartiklerne offentliggjort i december i det videnskabelige tidsskrift ”Neuroepidemiology” har forfatterne for eksempel kigget på fem kliniske afprøvningsforsøg, der blevet lavet af D-vitamin på sclerosepatienter. Ud af de fem studier viste de fire ingen effekt af D-vitamin, og det femte studie viste en signifikant effekt på læsioner i hjernen påvist ved hjælp af MR-scanning. Tre af studierne viste til gengæld, at indtagelsen af D-vitamin havde negativ indvirkning på deltagerne, hvoraf problemer med marvetarmsystemet var det mest almindelige.
Vanskeligt at sammenligne
Oversigtsartiklerne konkluderer derfor, at man netop ikke kan konkludere noget specifikt om D-vitamins effekt på sclerose. Fordi de forsøg, der er lavet, peger i forskellige retninger. Forsøgene er desuden vanskelige at sammenligne, fordi de er udført med forskellige doser og typer D-vitamin, og desuden er der generelt tale om små forsøg med et mindre antal patienter.
Lavt D-vitamin giver øget risiko, men ingen svar på hvorfor
Finn Sellebjerg, formand for Scleroseforeningens forskningsudvalg og overlæge på Rigshospitalet, er enig i konklusionerne fra oversigtsartiklerne.
”Der er enkelte forsøg, der tyder på, at der er en gavnlig effekt af at give sclerosepatienter D-vitamintilskud, mens andre tyder på, at det kan have en skadelig effekt. Og forsøgene er oven i købet lavet på forskellige måder. Så når man lægger det hele sammen, er der ingen indikation for, at D-vitamin har en effekt. Det eneste vi har en vis sikker viden om er, at mennesker, der har et lavt D-vitamin indhold i blodet også har en lidt forhøjet risiko for at få sclerose, men hvad det præcist betyder, ved vi ikke,” siger Finn Sellebjerg.
Resultater fra større forsøg er påkrævet
Det at man har for lavt D-vitamin i blodet kan nemlig også være udtryk for andet end, at det er det lave vitaminindhold, der er problemet. Den lave D-vitamin-koncentration kan måske betyde, at man har levet mere usundt, og at det i virkeligheden er den mere usunde livsstil, som for eksempel dårligere kost, overvægt eller rygning, der har været med til at udløse sclerosen, og ikke den lave D-vitamin-koncentration som sådan.
”På den måde kan D-vitamin være en markør for en forhøjet risiko for sclerose uden at være den egentlige faktor. Det ved vi simpelthen ikke. Det er kun større studier, der kan afklare det. Og der er studier af den slags i gang, så vi er nødt til at afvente resultaterne fra dem, før vi ved noget mere sikkert,” siger Finn Sellebjerg.
Du kan læse sammendrag af oversigtsartiklerne omkring D-vitamin her, her og her