Er Scleroseforeningen mere kendt end du tror?
Megafon har lavet en repræsentativ undersøgelse af danskerne kendskab til patientforeninger og af deres kendskab til sclerose. Undersøgelsen er lavet for Scleroseforeningen som optakt til kampagnen ”Kys sclerose farvel”, som kører fra april 2014. I undersøgelsen deltager 1253 personer med forskellig geografi, alder og køn. Deltagerne bliver bedt om at nævne 3 patientforeninger, der lige falder dem ind.
De store folkesygdomme først
Ikke uventet er der flest, der nævner Kræftens Bekæmpelse (23%) og Hjerteforeningen (18%). Derefter følger på en 3. plads Gigtforeningen (13%), og på en 4. plads nævner danskerne Scleroseforeningen (11%). Foran eksempelvis Diabetesforeningen (8%) og Sind (5%). Det er et resultat, direktør i Scleroseforeningen Mette Bryde Lind glæder sig over:
”Det er værd at bemærke, at der er tale om uhjulpet kendskab. Altså at det er de foreninger, de adspurgte selv kommer i tanke om. Og så er det endnu mere bemærkelsesværdigt, at alle de andre foreninger i top 5 repræsenterer store folkesygdomme med flere hundrede tusinde patienter. At Scleroseforeningen opnår et kendskab på niveau med dem, er meget glædeligt,”, siger hun.
Det lange seje træk
Mette Bryde Lind forklarer, at foreningen netop arbejder for at udbrede kendskab til både sygdommen og foreningen.
”Vi har forskellige kampagner i løbet af året, men for mig viser denne her undersøgelse, at det lange, seje træk året rundt i forhold til at skabe synlighed og kendskab er investeringen værd. Og det centrale er jo ikke at være synlige for synlighedens skyld, men at synlighed spiller en stor rolle i forhold til politisk indflydelse og i forhold til, hvilke foreninger, danskerne ønsker at støtte økonomisk”, siger Mette Bryde Lind.
Fornuftigt kendskab i befolkningen
I undersøgelsen spørger Megafon efterfølgende danskerne om mere specifik viden om sclerose. På spørgsmålet om, hvilket køn, der primært rammes af sclerose, ved 60 procent, at det er kvinder, mens 25 procent svarer ”ved ikke”. Og på spørgsmålet om, i hvilken aldersgruppe, der stilles flest diagnoser, svarer 43 procent ”rigtigt”, at det er mellem 20-40 år, dog efterfulgt af 25 procent, der svarer mellem 41-60 og 25 procent, der svarer ”ved ikke”.
”Det viser for mig, at det også er lykkedes at give danskerne et vist kendskab til sclerose”, siger Mette Bryde Lind.