Gå til hovedindhold

Flere PML-tilfælde ved indtagelse af immunmodulerende medicin

7. august 2015
Kort fortalt
Endnu to personer har fået konstateret PML ved indtagelse af henholdsvis Tecfidera og Gilenya
Thumbnail Hen over sommeren har en talsmand for lægemiddelvirksomheden Biogen bekræftet, at en sclerosepatient, der har indtaget tabletten Tecfidera, har fået konstateret den farlige hjernebetændelse PML. Det er ikke oplyst, hvor patienten kommer fra, men vi ved, der ikke er tale om en dansk patient. Og at patienten heldigvis stadig er i live.

Lavt lymfocyttal

Der meldes heller ikke noget om patientens alder, men vedkommende havde gennem lang tid et meget lavt antal af de hvide blodlegemer, der hedder lymfocytter. Lymfocyttallet falder, når man tager Tecfidera, hvilket er godt, fordi lymfocytterne er med til at trigge scleroseattakker. Lymfocyttallet må dog ikke blive alt for lavt, da lymfocytterne også bekæmper virus, og er der ikke nok lymfocytter, får for eksempel den JC-virus, der er grunden til PML, for let spil. 

Andre tilfælde

Biogen meddelte også i efteråret sidste år, at en patient fik PML. Vedkommende havde lige som det nye tilfælde meget lavt lymfocyttal gennem længere tid og overlevede ikke sygdommen. Også lægemiddelvirksomheden Novartis måtte i foråret melde om en patient med PML, som havde fået virksomhedens sclerosetablet Gilenya. Her var det også anden gang, at Gilenya blev kædet sammen med PML. 

Ikke overraskende

Ifølge scleroseprofessor Finn Sellebjerg fra Dansk Multipel Sclerose Center (DMSC) på Rigshospitalet er det trist, men ikke overraskende, at der ind i mellem konstateres tilfælde af PML.”Desværre er det sådan, at når man giver medicin, der påvirker immunsystemet, så er der risiko for at udvikle PML,” siger Finn Sellebjerg, der er formand for Scleroseforeningens forskningsudvalg.

Effekt og risiko følges ad

Finn Sellebjerg understreger dog også, at der er tale om en ekstremt lille risiko, og hvis man som læge sørger for at holde øje med lymfocyttallet gennem regelmæssige blodprøver, så er risikoen for PML forsvindende.”Men man er nødt til at forstå, at hvis man går fra at tage nogle af de milde præparater mod sclerose som måske ikke kan beskytte ordentligt mod sygdommen til nogle af de skrappere midler, som har højere effekt, så har det også nogle omkostninger. Alternativet er desværre bare, at man går rundt med en ubehandlet sygdom,” siger Finn Sellebjerg. 

Om PML

PML - Progressiv multifokal leukoencephalopati - er en sjælden hjernebetændelse, der forårsages af en infektion i hjernen med den såkaldte JC-virus, som cirka halvdelen af befolkningen bærer rundt på uden at være klar over det. PML kan skade hjernen og i værste tilfælde være dødelig.
Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.