Forsøgsordning med cannabis til medicinsk brug er godt på vej

Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) har ifølge Dagbladet Information ved et møde i tirsdags præsenteret Folketingets sundhedsordførere for et forslag om en 4-årig forsøgsordning med cannibis til medicinsk brug. Ordningen skal gøre det muligt for læger at udskrive cannabis til en række patienter, hvor behandling med konventionel medicin ikke har haft den ønskede effekt. Der vil blive tale om naturlig cannabis i enten tørret form eller som olie, skriver avisen, der præciserer, at en endelig aftale endnu ikke er på plads.
Målgruppe på 1.500
Det bliver den enkelte læge, der skal tage ansvar for at indlede en behandling med cannabis. Og det bliver apotekerne, der skal stå for udlevering af cannabissen i forsøgsordningen.1.500 patienter forventes at kunne komme ind under ordningen, hvis målgruppe - på baggrund af en liste over lidelser, som Lægemiddelstyrelsen har lavet efter hollands inspiration - bl.a. tæller patienter med smerter og spasmer i forbindelse med sclerose og rygmarvslidelser, generel smertebehandling og kvalme som følge af kemoterapi.
Sådan lyder ifølge Informations oplysninger hovedtrækkene i et konkret forslag til en forsøgsordning, der netop er blevet drøftet ved et møde med sundhedsordførerne. Endnu er en aftale mellem parterne dog ikke landet, og der er stadig flere udeståender. Det gælder først og fremmest spørgsmålet om, hvordan forsøgsordningen skal finansieres. Der følger ikke penge med forslaget, fortæller DF's sundhedsordfører Liselott Blixt til Information, og det er nu op til sundhedsordførerne at pege på, hvor pengene skal komme fra.
Forventer opstart 1. januar 2017
Selv om der stadig er udeståender, er Alternativets sundhedsordfører Carolina Magdalena Maier fortrøstningsfuld, og hun regner med, at en endelig aftale kan falde på plads, når parterne mødes igen til august.
"Jeg er fortrøstningsfuld, og det er stadig min forventning, at vi kan nå at have en forsøgsordning på plads, som kan starte den 1. januar 2017," siger Carolina Magdalena Maier til Scleroseforeningen.
Alle skal have råd
Efter der i december 2015 viste sig at være et politisk flertal for Alternativets forslag om en legalisering af cannabis til medicinsk brug, har der været afholdt flere forhandlingsmøder mellem ministeren og sundhedsordførerne, og nu foreligger der altså et konkret forslag, som der hersker stor enighed om. Endnu mangler der at blive taget stilling til, hvor cannabissen skal komme fra, hvad der ikke anses for at være et udestående, der kan skille parterne. Det største udestående er spørgsmålet om finansiering.
Både Liselott Blixt og Carolina Magdalena Maier har udtalt, at det ligger dem stærkt på sinde, at der findes en tilskudsordning, der reelt gør det til et tilbud for alle i målgruppen uanset indkomst.
Fortrøstningsfuld direktør
Det har længe været en politisk hjertesag for Scleroseforeningen, at vi som samfund ikke kan være bekendt at kriminalisere syge mennesker, der bruger cannabis til at lindre symptomer som smerter og spasmer, som ikke kan afhjælpes tilfredsstillende med konventionel medicin. Og derfor er det en glad og tilfreds direktør for Scleroseforeningen, der har udtrykt sig til pressen om, at der nu foreligger et konkret forslag.
"Selv om politikerne endnu ikke har landet en aftale, synes jeg bestemt, at der er grund til at glæde sig over, at der nu foreligger et konkret og håndgribeligt forslag om en forsøgsordning. Det tyder på, at der er politisk vilje til at nå helt i mål denne gang," lyder det fra direktør Klaus Høm.
Dog ser han også enkelte 'men'er' ved forslaget:
"Vores undersøgelser af, hvor mange mennesker med sclerose, der har smerter og spasmer, som ikke afhjælpes tilfredsstillende af konventionel medicin, dvs. som opfylder målgruppekriteriet for forsøgsordningen, peger på, at den reelle målgruppe er langt større end 1.500 patienter. Alene blandt sclerosepatienter er der 950, hvis smerter og spasmer konventionel medicin ikke har den ønskede effekt på, og sclerose er jo ikke den eneste sygdomsgruppe, som er omfattet af forsøgsordningen."
Forhandlingerne om forsøgsordningen fortsætter til august.