Forskere kigger på rygnings betydning for progressiv sclerose
Forskningsstøtte 2014: Sluk smøgerne og skån helbredet.
Sådan lyder det altid fra lægerne, men nu går en forskergruppe på Rigshospitalet i gang med at undersøge, hvad rygning helt konkret betyder for udviklingen af progressiv sclerose.
”Vi ved, at rygning er forbundet med en øget risiko for at få sclerose, og en øget risiko for et mere alvorligt sygdomsforløb, hvis man først har sygdommen. Nu vil vi undersøge, hvad det er rygning egentlig gør ved de immunreaktioner i blodet, som, vi tror, er med til at give sclerose,” siger Finn Sellebjerg, professor ved Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, som står i spidsen for projektet, der har fået 791.00 kroner i støtte fra Scleroseforeningens forskningsmidler i 2014.
Man ved nemlig ikke præcis, hvorfor rygning har en sammenhæng med sclerose.
Om det er rygningen i sig selv, der er årsagen, eller om det er fordi, rygere lever på en anden måde end ikke-rygere, og de derfor har en forhøjet risiko for at få sygdommen og et forværret sygdomsforløb.
Sammenligning af raske og syge
Forskergruppen på Rigshospitalet benytter sig af resultater fra en spørgeskemaundersøgelse, hvor man har spurgt 100 raske mennesker om blandt andet deres rygevaner samtidig med, at man via blodprøver har kigget på, hvilke mekanismer, der sker i deres immunforsvar.
”Hvis man vil belyse, hvad det er, der øger risikoen for at få sclerose, så skal man i virkeligheden ikke kigge på sclerosepatienter, så skal man se, hvad de miljøfaktorer gør hos raske mennesker. For det er hos raske, sygdommen udløses, når de udsættes for faktorerne, og hos mennesker med sclerose kan vi ikke altid se de sammenhænge, som vi kan se hos raske. Formentlig fordi sygdommen i sig selv slører sammenhængene,” forklarer Finn Sellebjerg.
Samtidig kigger forskerne på immunreaktionerne hos patienter med progressiv sclerose – både primær og sekundære progressive og rygere og ikke rygere. Og fra patienter, hvor man har data med tre års mellemrum. Ved at sammenligne al materialet, vil de kunne se på forskellene i immunreaktionerne hos raske og syge, primære og sekundære progressive patienter, rygere og ikke-rygere og på udviklingen hos rygere efter tre år.
Hjælp til mere effektiv behandling
Det vil give en stor forståelse for, hvad rygning betyder for sygdomsudviklingen og sygdomsprocesserne.
”Man kan altid lære noget, når noget påvirker et sygdomsforløb, ved at finde ud af hvordan det sker. Hvis vi forstår sygdomsmekanismerne, bliver vi klogere på sygdommen, og det kan bruges til meget mere end bare at forebygge i forhold til rygning,” påpeger Finn Sellebjerg.
For eksempel til at få viden om, hvilke processer der udløser sygdommen. Har man den viden, ved man også mere om, hvor der skal sættes ind med medicin, og hvad medicinen skal kunne.
Håbet er derfor, at forskningen i rygning med tiden vil kunne bidrage til udvikling af mere effektive behandlinger af progressiv sclerose.
Forskergruppen har også et andet projekt kørende omkring, hvordan rygning påvirker sygdomsaktiviteten ved mennesker med attakvis sclerose, der er i behandling med interferon og Tysabri.
Finn Sellebjerg regner med at kunne afrapportere resultater fra projektet i løbet af 2015.
Forskningsstøtte 2014: I en artikelserie hen over juli og august uddyber vi de forskningsprojekter, der har fået støtte af Scleroseforeningen i 2014 hver tirsdag og fredag. Beskrivelsen af det første projekt blev bragt 7. juli