Gå til hovedindhold

Forskningsfredag: Graviditetens positive effekt undersøges

22. februar 2013
Kort fortalt
Scleroseforeningen uddeler hvert år millioner til dansk scleroseforskning. Denne og de kommende fredage præsenterer vi de forskningsprojekter, som vi støtter i 2013. Her fortæller Helle Bach Søndergaard om undersøgelsen af graviditetens sygdomsdæmpende effekt.

Forskning skal forsøge at klarlægge de celletyper, der har ændret immunaktivitet under graviditeten ved kvinder med sclerose. Molekylærbiolog Helle Bach Søndergaard står bag projektet.

»Gravide med sclerose oplever en markant bedring i antallet af attakker. Under graviditetens tredje trimester oplever man op til 70 procents reducering. Det formodes at ske på grund af de markant øgede mængder af graviditetshormoner, og systematiske analyser af hvilke celletyper, der har ændret immunaktivitet, vil kunne pege på, hvor den gavnlige effekt sker,« forklarer hun.

Til forskningsprojektet har Helle Bach Søndergaard, der er ansat ved Rigshospitalets Multipel Sclerose Center, fået 100.000 kr. af Scleroseforeningen.

Graviditet er som medicin

Kvinder med sclerose opnår en lige så positiv effekt under graviditet, som ved det hidtil mest effektive sclerosemedicin som Tysabri og Gilenya.

»MikroRNA er små molekyler, der har en regulerende effekt. Vi har allerede fundet, at der er forskel i mikroRNA niveauer mellem tredje trimester og perioden lige efter graviditeten. Nu er vi nået til at se nærmere på, hvilken regulerende effekt de har i gravide med sclerose. Ligeledes vil vi sammenligne dem med raske kvinder, der har fået tilført ekstra hormoner og er hyperstimulerede,« fortæller Helle Bach Søndergaard.

Målet med denne del af forskningsprojektet er at finde ud af, om mikroRNA er ændret på grund af hormonelle ændringer, altså det høje niveau af østrogen. Hun siger:

»Vi ved, at mikroRNA er ændret ved gravide med sclerose, men hvis det også er ændret ved de hyperstimulerede kvinder, kan vi måske bruge den viden til at forbedre behandlinger for ikke-gravide med sclerose.«

Projektet er i fuld gang

»Vi er i fuld gang med at indsamle materiale fra gravide kvinder med sclerose. Derefter ligger der et omfattende analysearbejde, men jeg håber, at vi allerede kan have de første resultater i slutningen af 2013,« siger Helle Bach Søndergaard.

Før projektet når dertil, skal hun først undersøge celletyperne i gravide og bestemme, hvilke proteiner der reguleres af de ændrede mikroRNA.

»Der er tidligere forsket i, hvilke celletyper der ændres under graviditeten hos sclerosepatienter, men ikke i den detaljeringsgrad som nu, hvor det er muligt at se på mikroRNA i de forskellige blodcelletyper.«

MikroRNA – et nyt fokusområde

Forskning indenfor mikroRNA er relativ ny. MikroRNA blev opdaget i starten af 1990’erne, og siden er det vokset til et centralt forskningsfelt.

»De seneste ti år har der været meget fokus på mikroRNA. Blandt andet har man fundet en effekt indenfor cancer og flere autoimmune sygdomme heriblandt sclerose.«

Forventningerne til studiet er høje.

Helle Bach Søndergaard forklarer:

»Vi kommer til at finde ud af, hvilke cellepopulationer vi skal fokusere på hos gravide, som har en ændret immunaktivitet i en gavnlig retning. Og så skal vi undersøge, om hormon-effekten kan efterlignes af mikroRNA, da brug af mikroRNA som medicinsk behandling er under udvikling. Det er et vigtigt forskningsområde, fordi sygdomstilstanden er så markant bedre under graviditet. På sigt tror vi, at det her område kan bidrage til bedre behandlinger.«

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.