Gå til hovedindhold

Genskabelse af myelin i mus

4. marts 2016
Kort fortalt
Endnu en forskergruppe formår at gendanne myelin i forsøgsmus med scleroselignende symptomer. Samtidig blev musenes funktionsdygtighed forbedret. Håbet er, at den samme effekt kan opnås i mennesker, så sclerosepatienters førlighed og hjernefunktioner vil kunne genskabes.
Thumbnail Tabet af myelinskeder omkring nervecellerne, den såkaldte demyelinisering, er det ultimative kendetegn ved sclerose, der leder til mistede nervefunktioner. Og når først myelin er borte, dannes det ikke naturligt igen. Der findes i dag heller ingen måde at genskabe ødelagt myelin på, og hidtil har det været en uoverkommelig bedrift, der har givet forskere grå hår i hovedet. Flere forskergrupper er dog på intens jagt efter et effektivt middel, og så sent som i efteråret skrev vi om positive forsøg med det eksperimentielle præparat mod kræft, GANT61, der kunne gendanne ødelagt myelin i mus, se her

Stimulerer modning af myelin-dannende celler

Nu er det så det amerikanske medicinalfirma, RegeneRx Biopharmaceuticals, Inc., der viser lovende resultater med deres forsøgsmolekyle, thymosin beta 4 (Tβ4), i to musemodeller.  Tβ4 virker ved at stimulere modningen af nye oligodendrocytter i nervevævet. Disse oligodendrocytter er ansvarlige for både at danne myelin og binde til myelinskederne for at støtte nervecellerne. Med andre ord formodes de at være selve modercellerne, der er afgørende for at genskabe tabt myelin. (Læs vores seneste historie om disse celler her). Men i modsætning til de fleste andre celler i kroppen, kan oligodendrocytter desværre ikke erstatte sig selv. Så når først de ødelægges, er det kun muligt at producere myelin, ved at tilføre forstadier (en slags stamceller) af oligodendrocytter, og håbe, at de vil udvikle sig til egentlige myelin-dannende oligodendrocytter.

Genskabelse af tabt myelin i to muse-modeller

Det var netop denne reparations-proces, som forskerne fra RegeneRx Biopharmaceuticals, Inc. undersøgte i to dyremodeller: I forsøgsmus med autoimmun encephalomyelitis (EAE) og i forsøgsmus, fodret med cuprizon, et kobberbindende middel, der øger demyeliniseringen af deres nerveceller (beskrevet her). I begge musetyper formåede Tβ4, at forøge antallet og modningen af myelin-dannende oligodendrocytter. Samtidig hang modningen af oligodendrocytter og gendannelsen af myelin også nøje sammen med en forbedring af musenes funktionsdygtighed. 

Endnu ikke undersøgt i mennesker

Men mus er som bekendt ikke mennesker, så selvom musemodellerne er det man nærmest kommer en efterligning af sclerose, er det for tidligt at gisne, om Tβ4 vil have en lignende positiv virkning på genskabelse af myelin hos patienter med sclerose.  Ikke desto mindre, er forskerne forhåbningsfulde og håber, at Tβ4 på længere sigt vil kunne udvikles til et behandlingsmiddel mod sclerose og andre demyeliniserende neurologiske sygdomme.   Selve studiet kan læses om her
1 Kommentar
notamember
Anja - 4. marts 2023

Hvordan går det med denne forskning?

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.