Gå til hovedindhold

Godt du Spør'

31. oktober 2014
Kort fortalt
Hej Sundhedsvæsen er et helt nyt initiativ, der skal få danskerne til at spørge mere, når de er ved lægen eller på sygehuset. For det er svært - faktisk har hver fjerde indlagte patient spørgsmål eller bekymringer, de ikke får talt med personalet om, viser en ny undersøgelse
Thumbnail

Det er TrygFonden og Dansk Selskab for Patientsikkerhed, der står bag Hej Sundhedsvæsen. På hjemmesiden www.hejsundhedsvæsen.dk kan både patienter og pårørende finde hjælp og støtte til, hvad man kan gøre, når man bliver syg eller skal møde sundhedsvæsenet i den ene eller anden form.

På hjemmesiden kan man blandt andet finde Godt du Spør’, som er en spørgeguide, der kan hjælpe og give inspiration til at forberede og stille de spørgsmål, der er vigtige at få svar på, når man er i kontakt med sundhedsvæsenet.

Godt du Spør’ kan også bruges af pårørende:

”For mange mennesker er det uvant at møde hvide kitler, og klappen kan gå ned. I en sådan situation er det godt at have forberedt sig med Godt du Spør’, og patienterne kan få hjælp af deres pårørende, hvis de selv glemmer, hvad det var, de ville spørge om,” siger Beth Lilja, speciallæge og direktør i Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Hver fjerde får ikke spurgt

En undersøgelse har netop vist, at hver fjerde danske patient ikke får talt med sundhedspersonalet om deres bekymringer og spørgsmål, når de har været indlagt et døgn eller mere.

Beth Lilja håber, at initiativet vil forbedre kommunikationen mellem patienter og personalet i det danske sundhedsvæsen.

”Lægen er den faglige ekspert. Men ingen ved mere om patienten end patienten selv, og den viden er afgørende for et succesfuldt behandlingsforløb,” siger hun.

Eksempler på fem gode spørgsmål fra spørgeguiden Godt du Spør’:

  1. Der er noget, der bekymrer mig, skal jeg fortælle om det nu?
  2. Hvad kan jeg forvente, at undersøgelsen giver svar på?
  3. Hvilke risici er der ved behandlingen?
  4. Hvad er næste skridt i mit forløb?
  5. Er der noget, jeg ikke må gøre på grund af den behandling, jeg får eller har fået?
Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.