Gå til hovedindhold
TemaRetten til at være familieSe hele temaet

Håb om mere hjælp til sclerosefamilier

27. august 2014
Kort fortalt

Der skulle den tredje socialminister til i den nuværende regering, før der ­bliver gjort noget ved kommunernes svigt af familier med en handicappet forælder. I hvert fald lover Manu Sareen (R) nu at rette op på lovforvirringen

Thumbnail

 

I efteråret vil socialminister Manu Sareen sammen med Folketingets socialudvalg kigge en række love og regler omkring handicappede efter i sømmene. Blandt andet reglerne om, hvilken hjælp familier med en handicappet forælder har krav på. 

 

»Vores samfund skal kendes og måles på, hvordan vi behandler de mest udsatte. Og de familier, hvor den ene forælder er handicappet, skal selvfølgelig have den nødvendige hjælp til at imødekomme de udfordringer, som de står over for,« sagde Manu Sareen i juni til Jyllands-Posten.

 

Dermed har et langvarigt pres især fra Scleroseforeningen endelig båret frugt. Scleroseforeningen tog den manglende hjælp til mennesker med sclerose, der lever i et forhold, op allerede ved Folkemødet på Bornholm sidste år. Her fik foreningen flere socialpolitikere i tale, og efter Scleroseforeningens efterfølgende møde med Folketingets socialudvalg kom problemstillingen for alvor på den sociale dagsorden. I foråret 2014 satte Institut for Menneskerettigheder så trumf på med en rapport om, at Danmark overtræder FN’s Handicapkonvention, når kommunerne nægter handicappede hjælp til at udfylde deres forældrerolle. 

Første møde i juni

Manu Sareen afholdt allerede i juni sit første møde med socialudvalget om eventuelle ændringer og præciseringer i love, bekendtgørelser og vejledninger om hjælp til handicappede. Og han lovede, at drøftelserne skal fortsætte i efteråret.

 

»Det er en meget positiv udvikling,« siger Dansk Folkepartis Karina Adsbøl, der i det seneste år har arbejdet for, at lovgivningen skal præciseres, så kommunerne ikke kan undslå sig at hjælpe disse familier.

 

»De to tidligere socialministre i regeringen refererede hele tiden til det kommunale selvstyre, men det er jo regeringen, der er ansvarlig for, at loven er forståelig og entydig for kommunerne. Og nu tror jeg, det er lykkedes socialudvalget at sparke døren ind hos den tredje minister, så reglerne for hjælp til handicappede endelig bliver præciseret. Jeg tror ikke, at Manu Sareen går ud og siger, at han vil klargøre reglerne for hjælp til handicappede familier, uden at mene det. Han skal i hvert fald blive holdt op på det,« siger Karina Adsbøl.

KL nægter problemet

Der mangler ikke dokumentation for, at kommunerne ikke giver hjælp, når en handicappet lever med en rask partner. Og dermed ofte fratager den handicappede muligheden for at være forældre for sine børn. Der er Sclerose­foreningens egne tal, der er rapporten fra Institut for Menneskerettigheder, og en undersøgelse fra Norstat fortæller, at 46 procent af Scleroseforeningens medlemmer med sclerose er helt afhængige af hjælp fra ægtefællen. Tilmed viser en ny udregning fra analysebureauet CASA, at det økonomisk er yderst tvivlsomt, om kommunerne faktisk tjener ved at spare på handicaphjælp. En familie, der slides op og bryder sammen på grund af manglende hjælp i hverdagen, koster nemlig kommunen rigtig mange penge.

 

Alligevel nedtoner Thomas Kastrup-Larsen (S), formand for sundheds- og socialudvalget i KL problemet.

 

»Jeg kan ikke genkende, at der er et generelt problem,« har han gentaget under debatten i medierne.

 

Til gengæld er enigheden i Folketinget tilsyneladende bred – forholdene skal være ordentlige for mennesker med handicap. Et enigt socialudvalg fremsendte den 27. juni, lang tid efter at Folketinget skulle have gået på sommerferie, en beretning netop om hjælp til handicappede til socialministeren. En »beretning« er et forslag, som udvalget gerne vil arbejde videre med i næste folketingssamling – altså i dette tilfælde i efteråret. Og det er Manu Sareen tilsyneladende indstillet på.

 

»Jeg glæder mig til efterårets drøftelser. Der er mange områder, hvor forholdene ikke er i orden for handicappede. Nu er der håb om, at der bliver gjort noget ved det,« siger Karina Adsbøl. 

Fakta

Scleroseforeningen efterlyser sammen med en række andre handicaporganisationer og Institut for Menneskerettigheder at samle bestemmelserne om hjælp til familier, hvor en forælder lever med et handicap, i en samlet bekendtgørelse. Det er eksempelvis reglerne i:

- FN’s handicapkonvention

- FN’s Børnekonvention

- Servicelovens voksenparagraffer

- Retssikkerhedsloven m.m.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.