Gå til hovedindhold

Halvdelen af alle sclerosepatienter bruger alternativ behandling

4. december 2014
Kort fortalt
Scleroseforeningens store forskningsprojekt 'Projekt Nordisk Kortlægning' er afsluttet. Resultaterne viser, at brugen af alternativ behandling er omfattende, og at mange patienter bruger en bred vifte af alternative behandlinger for at styrke kroppen, så den bedre kan modstå de belastninger, den bliver udsat for på grund af sygdommen
Thumbnail

I en stor spørgeskemaundersøgelse blandt 3795 nordiske patienter svarer mere end halvdelen ja til, at de inden for de seneste 12 måneder har brugt en form for alternativ medicin.

De mest populære alternative behandlingsformer er kosttilskud og naturmedicin, særlig diæt og akupunktur. Også zoneterapi, yoga, meditation og kranio-sakral terapi er populære alternative behandlingsformer.

”Man kunne forestille sig, at formålet med at bruge behandlingerne primært ville være at afhjælpe bestemte symptomer eller opnå en generel følelse af velvære. Men overraskende nok viste det sig, at formålet ofte er et andet, nemlig at styrke kroppen, så den bedre kan modstå de belastninger, den bliver udsat for på grund af sygdommen,” siger sundhedspolitisk konsulent og forsker i Scleroseforeningen Lasse Skovgaard, der sammen med forskere fra de fire andre nordiske lande står bag ’Projekt Nordisk Kortlægning.’

Resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen viser også, at personer med multipel sclerose kun i halvdelen af tilfældene taler med deres læge om brugen af alternativ medicin. Efterfølgende interviews peger på, at det ofte skyldes en forventning om, at lægen vil reagere negativt eller, at lægen ikke vil kunne indgå konstruktivt i en dialog på grund af manglende viden.

Erfaringer er lig med viden 

 ”Vi kan ikke ignorere det faktum, at mennesker med kronisk sygdom i høj grad benytter sig af alternativ behandling, og at mange har glæde og gavn af det. Det hjælper ikke noget, udelukkende at bedømme det ud fra en medicinsk vinkel eller sige, at alternativ behandling ikke har en dokumenteret effekt. Vi skal i stedet prøve at forstå, hvad der ligger bag, for som det ser ud i dag mangler vi i høj grad forskningsbaseret viden om det, der foregår i mange menneskers hverdag,” siger Lasse Skovgaard.

Undersøgelsens resultater understreger altså vigtigheden af, at folk, der arbejder inden for sundhedsvæsenet, får en forståelse af patienters forskellige motiver for – og erfaringer med – at bruge forskellige typer af behandlinger.

”Inden for sundhedsforskning handler det ofte om at undersøge, hvorvidt en bestemt type medicin virker på et bestemt symptom. Men det er mindst ligeså vigtigt at undersøge, hvordan mennesker med kronisk sygdom bruger forskellige behandlinger til at mestre livet. Deres samlede erfaringer er én stor vidensbank, vi skal have adgang til og lære af,” siger Lasse Skovgaard, og understreger samtidig, at et indblik i patienters valg af behandlinger også er vigtigt i forhold til patientsikkerhed, fordi der kan være risici forbundet med kombinationen af konventionel og alternativ behandling. 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.