Gå til hovedindhold

Hvor, hvornår og hvordan?

28. juni 2017
Kort fortalt

Fjorten attakker på tre år har gjort dét, som tidligere var let ved ferier, til noget der kan virke fuldstændig uoverskueligt. Men det uoverskuelige har Jacob Kjeldgaard fundet løsningen på, så han ikke bliver ubehageligt overrasket, når han rejser.

Thumbnail

”Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg går, som om jeg har en hundrede-og-fyrre hestes brandert på,” fortæller Jacob Kjeldgaard.

Det er nemlig benene, der er blevet ramt, hver eneste gang Jacob har fået et nyt attak. Og dem har der været mange af i de godt tre år, han har haft sclerose. 

Derfor er hvor, hvornår og hvordan blevet spørgsmål, som pludselig har fået en hel ny betydning, når han og kæresten tager på ferie. 

 

Rejsen til Tyrkiet 

For et år siden oplevede de nemlig, hvordan en blanding af sclerose og uvished udløste en ikke særlig ferieegnet cocktail. Jacob og hans kæreste var taget til Tyrkiet, og uforståenhed var det, som Jacob følte, at tyrkerne udviste. Og hjælp, det måtte man også spejde længe efter, forklarer han. 

”Jeg følte, at de tænkte, at jeg fakede mit gang-handicap, fordi jeg hver dag fik det lidt bedre på grund af varmen,” fortæller Jacob og fortsætter: 

”Da vi stod i lufthavnen og skulle hjem, måtte vi bestikke en til at finde en kørestol til mig, og da vi skulle ombord på flyet, var den eneste mulighed op ad en trappe fra landingsbanen. Flyet blev over en time forsinket, fordi jeg simpelthen ikke kunne komme ordentligt op, og fordi der slet ikke var noget hjælp at hente.”

En hulens masse planlægning 

'Rystende' er ordet, som går igen, når Jacob fortæller om hjemturen fra Tyrkiet. Men de rystende oplevelser lærte ham noget om, hvordan man tackler blandingen af rejser og sclerose. 

”Det kræver en hulens masse planlægning hjemmefra, hvis ikke jeg skal blive ubehageligt overrasket,” forklarer Jacob.

Først er der destinationen. Svinger temperaturen? Er der mulighed for at komme rundt på og udenfor hotellet? Hvor forstående er de lokale? Så er der lufthavnene. Er der hjælp at hente? Hvor langt er der til gaten? Hvordan kommer man ind i flyet? 

De spørgsmål skal der være svar på, før Jacob booker rejsen. Men rejserne giver ham livskvalitet, og planlægningen er faktisk ikke så svær at overkomme, forklarer han. Der er nemlig god hjælp, hvis man rækker ud efter den. 

”De fleste rejseselskaber er virkelig hjælpsomme og forstående, når du ringer til dem og fortæller om din situation. Det samme er de guider, som man møder på rejserne, og det gør, at man sagtens kan rejse – og ikke bør holde sig tilbage - selvom man har handicaps,” understreger Jacob.    

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.