Gå til hovedindhold

Interessante delresultater fra mindre amerikansk blodstamcellestudie

14. januar 2015
Kort fortalt
Størstedelen af 24 patienter med attakvis sclerose, som har fået en blodstamcelletransplantation, var attakfri efter tre år

Det er amerikanske forskere fra flere centre i USA, der i regi af det amerikanske sundhedsministerium, National Institutes of Health, har undersøgt effekten af blodstamcelletransplantation i det såkaldte Halt-MS-studie.

Ud af 24 patienter, der modtog behandlingen havde 86 procent ikke oplevet attakker efter tre år, mens 91 procent af patienterne ikke havde oplevet nogen udvikling på den såkaldte EDSS-skala, som bruges til at måle sclerosepatienters handicap og symptomer.

Immunforsvaret nulstilles

Ved en blodstamcelletransplantation høster man først patientens egne blodstamceller fra knoglemarven. De lægges på køl, mens patienten får cellegift, der slår knoglemarven ihjel. På den måde nulstilles det immunforsvar, som hos sclerosepatienter af ukendt årsag angriber nervecellerne. Derefter får patienten sine egne stamceller tilbage, som opbygger et nyt – forhåbentlig uden den programfejl, som er skyld i udviklingen af sclerose.

Skrappe bivirkninger

Behandlingen er skrap på grund af cellegiften, som betyder at patienterne oplever diverse bivirkninger. Ofte i form af drøje infektioner. Det var også tilfældet i dette studie, hvor også to patienter døde. Den ene på grund af udviklingen af sin sclerose to et halvt år efter transplantationen. Den anden på grund af astmaforværring tre et halvt år efter behandlingen.
To patienter forsøgte desuden at begå selvmord på trods af, at de ikke oplevede forværring af deres sclerose.

Kun delresultat

Alle deltagerne fik deres transplantation mellem august 2006 og august 2009. Inden havde de oplevet svigt af deres medicinske behandling i form af attakker og tab af neurologisk funktion 18 måneder før behandlingen. I gennemsnit havde de haft deres sygdom 4,9 år og gennemsnitsalderen ved transplantationen var 38 år.
Det amerikanske studie vil følge de blodstamcelletransplanterede patienter i fem år efter deres behandling, så de rapporterede data efter tre år er altså et delresultat af det samlede studie.

Læs et sammendrag af studiet her.

Scleroseforeningen bringer et stort tema om blodstamcelletransplantation i næste nummer af ”Lev med SCLEROSE”, som udkommer midt i februar. Artiklerne vil også blive tilgængelige her på hjemmesiden.

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.