Gå til hovedindhold
TemaDiagnoserSe hele temaet

Kvit smøgerne, og udskyd sekundær progressiv sclerose

3. december 2015
Kort fortalt
Det er aldrig for sent at lægge tobakken på hylden. En ny undersøgelse viser, at når sclerosepatienter stopper med at ryge, udskyder de tidspunktet, hvor sygdommen udvikler sig til sekundær progressiv ­sclerose, i forhold til de patienter, der fortsætter med at ryge.
Thumbnail

Rygning er én af sclerosens velkendte risikofaktorer. Men som noget nyt ser det ud til, at man ved at kvitte smøgerne, selv efter at have fået stillet diagnosen, kan forsinke tidspunktet, hvor den sekundære progressive form af sygdommen indtræffer. Hvor sclerose typisk begynder med attakvise angreb, forværres sygdommen gradvist, og efter en årrække udvikles sekundær progressiv sclerose.

Svenske patienter med og uden tobak

Det er forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm, der har set på sammenhængen mellem svenske sclerosepatienters rygevaner og sygdomsforløb. I undersøgelsen indgik godt 1.700 personer med sclerose, hvoraf 728 røg på diagnosetidspunktet, mens de resterende 1.000 personer aldrig havde røget. I løbet af det første år efter diagnosen fortsatte en del med at ryge, mens 118 personer stoppede.

Hurtigere forværring af sygdommen blandt rygere

Forskellen på de to »før-og nu«-rygegrupper var slående: Hvor kun 22 % af de, der havde indstillet rygningen, udviklede sekundær progressiv sclerose (samme %-sats som for »aldrig-rygerne«), skete det for hele 37 % af de stadig rygende personer.

Og blandt dem, der udviklede sekundær progressiv sclerose, skete det meget hurtigere for rygerne: I gennemsnit skete det ved 48-årsalderen (7 år fra diagnosetidspunktet) hos dem, der fortsatte med at ryge, mod knap 56-årsalderen hos dem, der havde opgivet rygningen (9 år fra diagnosetidspunktet).

En anden analyse, som forskerne fremlagde, var, at hvert ekstra år med rygning fra diagnosetidspunktet fremskyndede tidspunktet til sekundær progressiv sclerose med 5 %. 

Flere år med færre symptomer

Forskerne konkluderede med andre ord, at selv efter diagnosetidspunktet er rygning en risikofaktor for sclerose, der er mulig og værd at påvirke. Selvom man ikke kan udlede, om også andre faktorer end rygning spiller ind på forskellen, så anslår forskerne, at sclerosepatienter med fordel kan droppe cigaretterne selv efter flere års sygdom.

Det kan forbedre livskvaliteten og give flere år med færre symptomer, før sygdommen forværres. Studiet kan derfor være med til at understøtte igangsætning af flere rygestopinitiativer og livsstils­ændringer.

Opbakning fra dansk ekspert

Professor ved Dansk Multipel ­Sclerose Center på Rigshospitalet Finn Sellebjer mener, at studiet berører en væsentlig pointe: »Det er vigtige resultater. Vi anbefaler selvfølgelig rygeophør til alle med sclerose, og med de nye svenske resultater i ryggen kan vi fortælle, at det faktisk virker dæmpende på sygdomsforløbet,« understreger Finn Sellebjerg.

 

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.