Løber bidt af yoga
45-årige Jan Knudsen fra Gelsted på Vestfyn var en ivrig løber. Han løb fast hver tirsdag, fredag og søndag, og når han trænede til løb, løb han endnu oftere. Det satte en sclerosediagnose dog en stopper for i 2010.
»Når min kropstemperatur stiger, så stiger alle mine symptomer. Når jeg bliver varm, får jeg problemer med balancen, følelsesforstyrrelser – alle mine symptomer bliver værre. Jeg kan ikke løfte benet længere, det slæber hen ad jorden. Derfor kan jeg måske godt løbe en kortere distance, indtil jeg er varm, men så bliver det svært at fortsætte,« siger Jan Knudsen.
Bidt af yoga
På grund af problemerne med kropstemperaturen måtte Jan Knudsen stoppe sin løbetræning, og han så sig derfor om efter en mildere form for motion. Valget faldt ret naturligt på yoga, for hans kone, Lene Knudsen, havde nemlig gået til yoga et par år forinden og opfordrede ham til at prøve det.
»Det var tvungne omstændigheder, der gjorde, at jeg startede med at dyrke yoga, men det var også for at prøve noget andet, for at se ’hvad virker egentlig for mig?’,« siger Jan Knudsen.
Ægteparret går nu på samme yoga-hold hver mandag, og Jan Knudsen forsøger derudover at lave nogle stillinger derhjemme, når han har energi til det.
»Yoga er nogle lange, seje stræk, som gør ondt som bare pokker. Jeg bliver ikke overophedet af det, og der er noget styrke og udholdenhed i det, som gør mig godt på en anden måde end at løbe,« siger Jan Knudsen. »Det føles godt i kroppen bagefter, det føles som om kroppen bliver smidigere og stærkere.«
Begejstret for Garth McLeans workshop
Da Jan Knudsens egen yogalærer fortalte, at Garth McLean kom til Danmark og holdt workshop, var han ikke lang tid om at melde sig til. Og han var meget begejstret for workshoppen. Især det, at Garth McLean selv har sclerose, gav følge Jan Knudsen en fordel i undervisningen.
»Jeg behøvede ikke at forklare, hvordan det føles i kroppen at have sclerose. Han ved, hvordan det f.eks. føles ikke at kunne mærke sit ben.«
Derfor har Jan Knudsen også fået nogle konkrete redskaber med fra workshoppen, som han kan bruge, når han selv dyrker yoga.
»Ved hver enkelt yogastilling, som vi lavede, kunne Garth en version, som mennesker med sclerose kunne bruge, nærmest uanset hvilken udfordring, den enkelte person havde. Derfor fik alle noget ud af yogaen. Det var det, der var så fantastisk ved at være sammen med ham.«