Gå til hovedindhold

Mennesker med svær sclerose har også gavn af træning

4. oktober 2013
Kort fortalt
Et dansk pilotstudie, der i går blev præsenteret på den store sclerosekonference i Bellacentret viser, at selv mennesker med svær sclerose kan træne og forbedre deres kondition

Når man er svært ramt af kronisk sygdom kan det være svært at finde overskud til at dyrke motion. Men meget tyder på, at det godt kan betale sig og at patienterne også kan holde til det. Det er resultaterne af et dansk pilotstudie, der blev præsenteret på den store ECTRIMS-konference i går.

Pulsen op

I pilotstudiet, der har været sponsoreret af Scleroseforeningen, har en projektgruppe bestående af blandt andre fysioterapeuterne Anders Skjerbæk og Ellen Jensen fra Sclerosehospitalet i Ry, professor Egon Stenager fra Syddansk Universitet og idrætsfysiolog Ulrik Dalgas fra Aarhus Universitet gennem fire uger tilrettelagt særlig konditionstræning for seks patienter med svær sclerose. Patienterne havde en såkaldt EDSS-score på mellem 6,5 og 8, det vil sige, at de havde en meget dårlig gangfunktion eller sad i kørestol.
Patienterne udførte konditionstræning med overkroppen i blandt andet en særlig armcykel og i en siddende crosstrainer.
”Det har handlet om at få patienternes puls tilstrækkeligt højt op til, at det kan have en træningsmæssig effekt, og at se om de kunne holde til det,  samt hvad det har betydet for deres kondital,” forklarer Ulrik Dalgas.

Forbedret kondital

Alle tidligere motionsforsøg på mennesker med sclerose er blevet udført på patienter med bedre førlighed og funktionsevne. Derfor har man været i tvivl om, hvad hårdere ramte patienter reelt har kunnet holde til.

”Det er vigtigt, før man beder mennesker med en så fremskreden og kompliceret sygdom om at træne, at man så også ved, at det er sikkert, at de får noget ud af det og, at de kan holde til det,” siger Ulrik Dalgas om baggrunden for forsøget.

Resultaterne fra pilotstudiet tyder på, at træningen er sikker og udbytterig. En af patienterne droppede ud af forsøget på grund af en luftvejsinfektion, men de resterende fems kondital blev sammenlignet med seks andre patienters, som blot gennemgik den almindelige træning på sclerosehospitalet i Ry i samme periode.

”Det vi så, var at de patienter, der gennemgik det hårdere træningsprogram fik en markant forbedring af deres kondital, mens der ikke skete noget med kontrolgruppens kondital. Og et godt kondital er en vigtigt sundhedsindikator, for det betyder for eksempel mindre risiko for hjerte/karsygdomme og type to diabetes, som mange af den type patienter desværre også lider af,” siger Ulrik Dalgas.

Større forsøg planlægges

Forskerne satser nu på at lave en mere omfattende undersøgelse af træning til de svært ramte patienter ved at teste både konditions-og styrketræning på 60 patienter.
”På basis af de erfaringer vi har høstet i dette pilot studie, har vi designet en større og langt stærkere undersøgelse, som bliver den første store undersøgelse af effekten af træning for denne del af patientgruppen. Vi håber herigennem at kunne give velfunderede træningsanbefalinger til de svært ramte patienter,” forklarer Ulrik Dalgas om det kommende forsøg, der ventes at være færdigt i 2017.

Ulrik Dalgas siger også, at det som udgangspunkt ikke er farligt for mennesker med svær sclerose at træne, men understreger, at det er en god ide at kontakte sin læge inden man går i gang, da man kan lide af nogle følgesygdomme eller andet, der bør tages hensyn til.

”Det er desuden en god ide at få en fysioterapeut, der kender til mennesker med sclerose ind over i starten, så man kommer godt i gang og får mest muligt ud af træningen,” lyder rådet fra Ulrik Dalgas.

Der er ingen kommentar endnu

Tilføj kommentar

Dit navn Anonym

Ren tekst

  • Ingen HTML-tags tilladt.
  • Linjer og afsnit ombrydes automatisk.
  • Web- og e-mail-adresser omdannes automatisk til links.
Vær opmærksom på at din kommentar er offentlig.